Tlakovci, padci, prah, vrnitev odpisanega in spet Rogličeva vožnja ob najboljših

Tlakovci, padci, prah, vrnitev odpisanega in spet Rogličeva vožnja ob najboljših
15.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Deveta etapa na dirki po Franciji je bila vsekakor spektakularna. Potekala je tudi po tlakovanih odsekih. Etapo je dobil John Degenkolb. Ob najboljših tudi Primož Roglič.

Za konec prvega dela dirke po Franciji – jutri je namreč prvi dan počitka – so morali kolesarji prevoziti še deveto etapo. Ta je bila vsekakor nekaj posebnega. Začela se je v Arrasu in končala v Roubaixu. Dolga je bila 156,5 km, kolesarji pa so morali premagati tudi 15 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 21,7 km. Mnogi so opozarjali, da bi lahko prišlo do velikih razlik med kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku.

Obenem je potekal seveda tudi boj za prestižno etapno zmago. Še pred prvim odsekom kock je prišlo do padca, v katerega je bil vpleten Richie Porte. Kolesar moštva BMC je obsedel na tleh in zdelo se je, da ima poškodovano ključnico. Porte je obupal in odšel v bolnišnico v Cambrai. Kasneje so sporočili, da Porte sploh ni resneje poškodovan. Porte je že na lanskem Touru odstopil po hudem padca v deveti etapi.

Kolesarji so od vsega začetka vozili nadvse hitro in kmalu se je izoblikovala ubežna skupina. Sestavljali so jo Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Damien Gaudin (vsi Direct Energie), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), Omar Fraile (Astana), Chad Haga (Team Sunweb), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) in Nicolas Edet (Cofidis).

Privozili so si tudi že štiri minute prednosti, a večjih možnosti za uspeh niso imeli. Romain Bardet se je medtem vseskozi ukvarjal z defekti, menjavami kolesa … in vedno se je s pomočjo kolegov uspel vrniti. Kasneje so se na tleh znašli tudi Groenewegen, Bernal in Terpstra, ki niso več ujeli vodilnih. V odseku 12 je prišlo do večjega padca. Glavnina je razpadla, v ozadju pa so se znašli tudi Zakarin, Nibali in Martin, medtem ko so imeli pri Movistarju v ospredju večji del ekipe, podobno kot Sky.

Kasneje sta se skupini spet združili in v odseku 9 je prvič resneje napadel Greg Van Avermaet. Ob vstopu v naslednji odsek pa so v ovinku napako naredili tudi pri Skyju in Chris Froome je padel, vendar pa se mu je uspelo vrniti v skupino. V ospredju sta vztrajala samo še Gaudin in Rensburg, medtem ko so se v skupini z najboljšimi vrstili padci. Tudi Mikel Landa je grdo padel 32 kilometrov pred ciljem in je potem vse do cilja lovil najboljše.

Kljub težavam pa je zaostal za samo sedem sekund. Tudi Gilbert in Theuns sta padla na odseku 5. Potem se je na tleh znašel tudi Rigoberto Uran. Do padca je prišlo 30 kilometrov pred ciljem in od tam do cilja je lovil skupino, a na koncu je izgubil več kot minuto in pol. Ubežnika sta bila ujeta 19 kilometrov pred ciljem. Na predzadnjem odseku Champhin En Pevele je napadel Lampaert, sledila pa sta mu lahko le Degenkolb in Van Avermaet.

Ostali na napad niso odgovorili in dirka je bila kmalu odločena. Trojica je složno nadaljevala proti cilju, medtem ko so v ozadju posamezniki poskušali predvsem z napadi. Odlično se je vseskozi vozil tudi Primož Roglič, ki je v zaključku celo napadel, a je Bardet hitro odgovoril na njegov napad. Tri kilometre pred ciljem je napadel še Sagan, sledili pa so mu Gilbert, Jungels in Stuyven.

V ospredju pa se je odvijal takitični boj za zmago. Sprint je s prvega mesta začel Jodhn Degenkolb, drugi bil Greg Van Avermaet, tretji pa Yves Lampaert. Degenkolb je dolgo čakal na zmago na tako pomembni dirki, saj se po nesreči in poškodbi nikakor ni mogel vrniti v pravo formo. Prav zato je na koncu komaj zadrževal solze. Boj za četrto mesto je dobil Gilbert pred Saganom.

Skupina s favoriti je zaostala za 27 sekund. V tej skupini je bil tudi Primož Roglič, ki je etapo končal na 26. mestu. Van Avermaet ima zdaj 43 sekund prednosti pred Thomasom in 44 pred Gilbertom. Sledijo Jungels, Valverde, Majka, Fuglsang, Froome, Yates, Landa, Andersen, Nibali in z minuto in 57 sekundami zaostanka na 13. mestu Roglič. Koren je bil 97., v skupnem seštevku pa je 85.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ