Točke: Kdo je pridobil največ in kdo največ izgubil

Točke: Kdo je pridobil največ in kdo največ izgubil
29.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

na cycling statistics so pripravili prav zanimivo statistiko glede na točke Mednarodne kolesarske zveze. Sešteli in odšteli so točke, ki so jih kolesarji s prestopu odnesli/prinesli ekipam.

Pred časom je Mednarodna kolesarska zveza imela pravilo, ki je ekipam z velikim številom točk omogočilo priodobiitev World Tour licence. V tistem obdobju so tako med najboljše zaradi števila točk lahko prestopili tudi Jure Kocjan, Robert Vrečer (oba Euskaltel Euskadi) in Gregor Gazvoda (AG2r La Mondiale), saj so ekipam pomagali stopiti stopničko više ali pa ohraniti želeni status.


Zdaj vse to poteka nekoliko drugače, a vendar je lestvica UCI zanimiva. Na vrhu je seveda Tadej Pogačar, ki iz leta v leto postavlja nove mejnike. Pri cycling statistics pa so se posvetili številu točk. Za osnovo so vzeli letošnje število UCI točk, ekipam pa prišteli oziroma odšteli točke, ki jim jih bodo prinesli oziroma odnesli kolesarji, ki sklenejo nove pogodbe.

Torej, če nekdo odide iz ekipe, odnese svoje točke in jih prinese ekipi, s katero je podpisal novo pogodbo. Tiste največje in najsupešnejše lahko praktično samo nekaj izgubijo, saj se bolj kot tako težko okrepijo. Med “zmagovalci” v tej kategoriji je tako po pričakovanjih Bora Hansgrohe. Ralphu Denku je uspel veliki met, saj je v svoje vrste privabil Primoža Rogliča, ki je po številu osvojenih točk med najboljšimi.

Bori Hansgrohe bodo okrepitve, ob upoštevanju, da bo nekaj zelo dobri kolesarjev tudi odšlo (Sam Bennett in Nil Politt) prinesle dodatnih 24471 točk. Nemška ekipa je na prvem mestu. Pri okprepitvah so bili zelo dejavni še drugi Tudor, tretji Lidl-Trek, četrta Astana in peta jayco AlUla, za katero vozi Luka Mezgec. Sem se bo vrnil Caleb Ewan. Med “poraženci” v tem seštevku je Ineos Grenadiers, ki bo izgubil več kot dva tisoč točk.

Lestvica (glede na Cycling statistics)
Največ pridobljenih točk
1. Bora Hansgrohe, 24471 točk
2. Tudor, 1821 točk
3. Lidlr Trek, 1763 točk
4. Astana Qazaqstan, 1745 točk
5. Jayco AlUla, 1225 točk
6. Q36,5, 854 točk
7. TDT Unibet, 611 točk
8. Burgos BH, 608 točk
9. Decathlon AG2r La Mondiale, 503 točke

Največ izgubljenih točk
1. Ineos Grenadiers, -2185 točk
2. Soudal Quick Step, -2039 točk
3. Groupama FDJ, -1992 točk
4. Bahrain-Victorious, -1896 točk
5. Visma / Lease a Bike, -1529 točk
6. Intermarche Circus Wanty, -1419 točk
7. Flanders Baloise, -714 točk

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ