Tokio: Sobotno jutro v znamenju kolesarjev ...

Tokio: Sobotno jutro v znamenju kolesarjev ...
22.07.2021 AVTOR: DZ

Sobota zjutraj. Bliža se nadvse pomemben dan. Že v soboto bo na olimpijskih igrah na sporedu moška cestna dirka. Za Slovenijo: Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik in Jan Polanc.

Olimpijske igre. Na sporedu so vsake štiri leta oziroma tokrat je zaradi posebne situacije prišlo do enoletnega premika. Tudi za kolesarje je to vsekakor poseben dogodek. Enodnevna preizkušnja, ki je lahko še bolj nepredvidljiva kot svetovno prvenstvo, saj imajo najboljše reprezentance na startu največ pet kolesarjev. Slovenija bo računala na štiri.

Letos so Japonci pripravili prav posebno traso. Namenjena je vsekakor mojstrom za vožnjo na vzponih. Dirka bo dolga 234 kilometrom, kolesarji pa bodo morali premagati kar 4865 metrov nadmorske višine. Trasa, kot je na olimpijskih igrah še ni bilo. Tudi tista v Riu de Janeiru je bila lažja. Kolesarje bodo popeljali proti gori Fuji, cilj pa bo gostilo dirkališče Fuji International Speedway racetrack.

Kolesarji se bodo na nadvse zahtevno pot podali v parku Musashinonori v Chofuju. Gre za predmestje Tokia. Najprej bo 40 ravninskih in “mestnih” kilometrov. Potem pa bodo kolesarji zavili v bolj gorata območja. Sicer zelo počasi, a vendarle se bodo postopoma vzpenjali proti prvemu kategoriziranemu vzponu Doshi Road. Ta ni preveč strm. Govorimo o 5,7-odstotnem povprečnem naklonu. Na vrh pa bodo kolesarji prišli po 80 kilometrih.

Uradno je klanec dolg slabih šest kilometrov. Sledila bo 20 kilometrov dolga vožnja ob jezeru Yamanaka in potem krajši vzpon Kagosaka. Po spustu in prihodu na dirkališče “Mont Fuji circuit”. Ko je govora o gori Fuji, potem je jasno, da bo sledil vzpon. In to proti najvišji gori na Japonskem. Seveda kolesarji ne bodo šli povsem do vrha, saj ta leži na 3776 metrih nadmorske višine. Kolesarji se bodo podali na vzpon Fuji Sanroku (Suyama).

Vrh je na 1451 metrih nadmorske višine. Govorimo o 14 kilometrov dolgem klancu s 6-odstotnim povprečnim naklonom. Na vrh bodo kolesarji prišli po prevoženih 140 kilometrih, tako da jih bo čakala še zelo dolga pot do cilja. Najprej 15 kilometrov dolg spust, potem pa 40 razgibanih kilometrov (kolesarji bodo tudi prišli na dirkališče Fuji Sppedway racetrack, ki bo kasneje gostilo cilj), ki jih bodo pripeljali do vznožja najtežjega klanca na dirki.

To bo Mikuni Pass. Gre za 6,5 km dolg klanec s kar 10,6-odstotnim povprečnim naklonom. Vmesni štirje kilometri so v povprečju kar 12-odstotni. Gre za vzpon brez pravih ovinkov z dolgimi ravninami, ki vse skupaj še dodatno otežijo. Vrh leži na 1171 metrih nadmorske višine in kolesarji bodo spet prišli na planoto. Spet se bodo peljali ob jezeru Yamanaka, le da bo ta del krajši od prvega. Vsega šest kilometrov bo te ravnine.

Sledil pa bo spet kratek vzpon Kagosaka. 1111 metrov visok vrh bodo kolesarji prečkali po 213 kilometrih dirkanja. Potem pa spust in vstop na dirkališče Fuji International, kjer bo tudi cilj dirke. Ta se bo začela ob 11. uri po lokalnem času, kolesarje pa na cilju pričakujejo okrog 18. ure. Torej, start ob štirih zjutraj, cilj pa okrog 11. ure dopoldne.

Slovenija spada med reprezentance s štirimi kolesarji in Andrej Hauptman je izbral Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jana Tratnikega ter Jana Polanca. Vsekakor bo Slovenija spadala med favorite za najvišja mesta, še posebej zaradi trase, ki je nadvse zahtevna. Konkurenca pa vsekakor zelo močna. Svoje lahko opravi tudi vreme. Velika vlaga in visoke temperature bodo dirkanje še otežile.

VZPONI NA MOŠKI CESTNI DIRKI NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Doshi Road
(na 80 km): dolžina 5,9 km, povprečni naklon 5,7 %, nadmorska višina 1121 m.
Kagosaka Pass (na 100 km): dolžina 2,2 km, povprečni naklon 4,6 %, nadmorska višina 1111 m.
Fuji Sanroku-Suyama (na 140 km): dolžina 14,3 km, povprečni naklon 6 %, nadmorska višina 1451 m.
Mikuni Pass (na 201 km): dolžina 6,5 km, povprečni naklon 10,6 %, nadmorska višina 1451 m.
Kaogsaka Pass (na 213 km): dolžina 2,2 km, povprečni naklon 4,6 %, nadmorska višina 1111 m.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ