Tokrat bežal Kristijan Koren, Simon Špilak napadal v zaključku

Tokrat bežal Kristijan Koren, Simon Špilak napadal v zaključku
17.06.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Švici. Kristijan Koren v pobegu dneva, Simon Špilak pa napadal najboljše na zadnjem vzponu. Zmagal je Pieter Weening, vodi pa Wilco Kelderman.

Dva kategorizirana vzpona
Na dirki po Švici so morali kolesarji odpeljati šesto etapo. Weese je gostil start preizkušnje, ki se je po 163 kilometrih končala v kraju Amden. Na sporedu sta bila dva kategorizirana vzpona. Po stotih prevoženih kilometrih je bil vrh Klausenpassa, ki leži na 1952 metrih nadmorske višine.

Sledil je spust in po dobrih 150 kilometrih dirkanja še zaključni vzpon na Amden. Kolesarje je spet močil dež, premagovati pa so morali tudi nizke temperature. Pierre Letour je etapo začel v majici najboljšega v skupnem seštevku. Na startu pa so bili še vsi trije Slovenci, ki so dirko začeli. To so bili Jan Polanc, Kristijan Koren in Simon Špilak. In spet smo imeli Slovenca v ubežni skupini. To je bil Kristijan Koren.

Koren v pobegu dneva
Pridružil se je naslednjim kolesarjem: Gregory Rast (Trek-Segafredo), Philipe Gilbert (BMC), Pim Ligthart, Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Iljo Keisse, Maximiliano Richeze (Etixx-QuickStep), Kévin Reza (FDJ), Martin Elmiger (IAM), Jasha Sütterlin (Movistar), Maciej Paterski (CCC), Nico Brüngger (Roth), Pietr Weening, Antwan Tolhoek (Roompot) in Jordi Simon (Verva Active-Pro Jet).

Med ubežniki je bil najvišje v skupnem seštevku Simon, ki pa je za Letourom zaostajal za več kot šest minut. In ubežniki so si hitro lahko privozili večjo prednost. Pred prvim kategoriziranim vzponom so imeli že skoraj šest minut naskoka. Čeprav so na vzponu nekateri popustili, so stik s preostalimi ujeli na dolgem spustu. V dolini je iz glavnine napadel Gorka Izagirre. Iz ubežne skupine je upočasnil Sutterlin, ki je počakal Izaggireja, tako ad je lahko pomagal klubskemu kolegu pri Movistarju.

Weening do zmage, Špilak napadal
Sledil je zaključni vzpon. Koren je še vedno vztrajal z najboljšimi, potem pa je prišlo do razlik. Dobrih sedem kilometrov pred ciljem je napadel Pieter Weening. Nadaljeval je vse do cilja in se po štirih urah in pol dirkanja veselil zaslužene zmage. Drugi Max Richeze na drugem mestu je zaostal za 2:37, je pa s tem prevzel majico najboljšega po točkah.

Tretji je bil Maciej Paterski, na odlično četrto mesto se je zavihtel Kristijan Koren, ki je zaostal za štiri minute in 13 sekund. Koren je bil še zadnji izmed ubežnikov, ki je na cilj prišel pred tistimi najboljšimi v skupnem seštevku. Ti so imeli boj za rumeno majico. Na zadnjem vzponu je popustil Latour, vendar se je še dolgo boril in poskušal ostati v stiku z najboljšimi. Štiri kilometre pred ciljem je ostro napadel Simon Špilak in v mrazu in dežju je najprej popustil Van Garderen.

Kelderman najmočnejši v zadnjih metrih
Špilak pa si večje prednosti ni uspel privoziti, saj so se v lov za njim podali člani Skya. Tri kilometre pred ciljem je bil tudi Izaggire bolj na dosegu, saj je imel vsega minuto prednosti pred Špilakovo skupino. Ta je spet poskusil z napadom, a je vse skupaj nevtraliziral Jose Dombrowski, ki je pomagal Andrewu Talanskyju. Popustil je Geraint Thomas.

Najboljši pa so se udarili šele v zadnjih metrih. Najmočnejši je bil Wilco Kelderman, ki je zasedel peto mesto. Z istim časom sta črto prečkala Barguil in Talansky. Simon Špilak je za njimi zaostal za osem sekund in je zasedel deseto mesto. Jan Polanc je bil z zaostnakom 5:49 21. Še skupni seštevek. Kelderman je prevzel vodstvo in ima 16 sekund naskoka pred Barguilom. Tretji Talansky zaostaja za 19 sekund. Sledijo Izagirre, Lopez, Latour in sedmi Špilak, ki zaostaja za 52 sekund. Za Špilakom pa Thomas, Gorka Izagirre, Pantano, Costa …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ