Tokrat bežal Kristijan Koren, Timu Wellensu dirka

Tokrat bežal Kristijan Koren, Timu Wellensu dirka
16.08.2015 AVTOR: D. Z.
Dirko Eneco Tour je dobil Tim Wellens. Še drugič zapored. Manuelu Quinziatu zadnja etapa. Kristijan Koren v pobegu dneva.

Eneco Tour
Na dirki Eneco Tour je bila na sporedu še zadnja, 7. etapa. A tudi ta še zdaleč ni bila lahka. Na startu so bili štirje Slovenci. Po včerajšnjem pogumnem pobegu Jan Polanc, Simon Špilak, Kristijan Koren in Luka Pibernik. Vodstvo v skupnem seštevku je po sobotni prepričljivi zmagi branil lanski zmagovalec Tim Wellens. Imel je dobro minuto prednosti pred Van Avermaetom, pred kolesarji pa je bila etapa s številnimi kratkimi, a strmimi vzponi.

Če so v preteklih dveh dneh kolesarji delno vozili po trasah klasik Amstel Gold Race in Liege-Bastogne-Liege, so tokrat premagovali nekatere vzpone znamenite dirke po Flandriji. Saint-Pieters-Leeuw  je gostil start, cilj pa je bil na bolj poznanem vzponu Geraardsbergnu. Že takoj je prišlo do številnih napadov in potem se je izoblikovala skupina 14 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Kristijan Koren.

Ta skupina je dolgo vztrajala v ospredju, medtem ko so v ozadju ritem narekovali predvsem člani Lotto Soudala, ki so branili majico najboljšega v skupnem seštevku. Do prave selekcije je prišlo nekaj manj kot 50 km pred ciljem, ko so se kolesarji podali na znameniti Muur. Tam so med ubežniki napadli Quinziato, Leukemans in Lampaert. 30 km pred ciljem so imeli še dobre tri minute in pol naskoka pred glavnino z najboljšimi.

Vmes je bila še ena skupina, ki je za ubežniki zaostajala za dve minuti in pol. Tudi ob vstopu v zadnji krog se razlike niso spremenile. 12 km pred ciljem je bila vmesna skupina ujeta, celotna glavnina je zdaj za ubežniki zaostajala za 1:50. Sledil je napad Simona Špilaka, a kolesarji Lotto Soudala so ga hitro ujeli. Sledili so novi napadi in tako se je razlika do ubežnikov hitro zmanjšala na dobro minuto.

Pod vrhjom predzadnjega vzpona, 5,7 km do cilja je napadel Quinziato. Leukemans in Lampaert pa sta popustila in tudi s skupnimi močmi Italijana v dresu BMC nista zmogla ujeti. Pred začetkom vzpona je imel Quinziato dobrih deset sekund naskoka. Dovolj, da je lahko na koncu proslavil zasluženo zmago. Leukemans je bil drugi, tretji pa Lampaert. V glavnini smo šele na zadnjem vzponu videli pravi boj najboljših.

Sprint za četrto mesto je dobil Greg Van Avermaet. Slovencev ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Tim Wellens je še drugič zapored dobil dirko Eneco Tour. To je do zdaj v letih 2007 in 2008 uspelo samo Joseju Ivanu Gutierrezu. Van Avermaet jo je končal na drugem mestu, tretji pa je bil Wilco Kelderman.

Arctic Race
V teh dneh je potekala tudi dirka Arctic Race, ki spada med dirke ekstra kategorije, organizira pa jo agencija ASO, torej agencija, ki organizira tudi Tour de France. Na Norveškem si je končno zmago priboril član Astane Rein Taaramae, ki je do zmage prišel po tretje mestu v zadnji etapi. To je dobil Sylvain Dillier. Taaramae je za osem sekund ugnal prav Dillierja, Ilnur Zakarin pa je dirko končal na tretjem mestu, a že z 31 sekundami zaostanka.

Dirka po Češki
Končala se je tudi etapna dirka prve kategorije po Češki. Zadnja etapa je potekala med Olomoucom in Dolanyjem, dolga pa je bila 145 km. Zaključni krogi so bili kar precej razgibani, etapne zmage pa se je veselil kolesar Etixx Quick Stepa Zdenek Štybar, ki je premagal mladega Gregorja Muhlbergerja in Stefana Schumacherja. V skupini, ki je za prvo peterico zaostala za 16 sekund sta na cilj prišla tudi 32. Domen Novak in 33. Kristjan Fajt. V skupnem seštevku je dirko dobil 23-letni Petr Vakoč, ravno tako član Etixx Quick Stepa. Drugi je bil Jan Barta, ki je zaostal za pet sekund. Zdenek Štybar je bil tretji, uspeh Etixx Quick Stepa je s četrtim dopolnil Eddy Serry. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je bil Kristjan Fajt, ki je dirko končal na 19. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ