Tokrat kolesarja Etixxa ugnala Petra Sagana

Tokrat kolesarja Etixxa ugnala Petra Sagana
14.06.2016 AVTOR: D. Z.
Max Richeze je dobil sprint v 4. etapi dirke po Švici. Peter Sagan je s tretjim mestom obdržal majico vodilnega v skupnem seštevku.

Dva kategorizirana vzpona
Rheinfelden je gostil start četrte etape. Champagne pa cilj. Kolesarji so morali prevoziti 193 kilometrov. Kolesarji so morali prevoziti tudi dva kategorizirana vzpona. Prvi je bil po skoraj 40 prevoženih kilometrih. Vrh drugega pa po 183 kilometrih.

Sledil je samo še spust in zaključek. Na startu so trije Slovenci. Jan Polanc, Kristijan Koren in Simon Špilak. Majico najboljšega v skupnem seštevku pa je branil Peter Sagan. Že v prvih kilometrih, predvsem prvih 40 km je bilo nadvse razgibanih, je prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Matt Brammeier (Dimension Data), Nick van der Lijke (Roompot - Oranje Peloton), Jér émy Maison (FDJ) in Lukas Jaun (Team Roth).

Etixx Quick Step prevladoval
Privozili so si okrog štiri minute prednosti, v ozadju pa so največ dela pri lovljenju opravili člani Tinkoffa in Etixx Quick Stepa. 40 km pred ciljem je razlika znašala dve minuti in jasno je bilo, da ubežniki nimajo možnosti za uspeh. V zadnjih 20 kilometrih pa so v glavnini lov začeli še člani Orice GreenEdga in LottoNL Jumba.

Ob vznožju zadnjega vzpona je bila razlika manjša od minute. Ubežniki so bili kmalu ujeti. Sledil je boj za pozicije pred sprintom. Največ moči so imeli člani Etixx Quick Stepa. Veliko dela sta opravila Čeha Zdenek Štybar in Petr Vakoč, medtem ko sta na sprintersko priložnost čakala Richeze in Gaviria. Za Gavirio pa se je vozil vodilni Peter Sagan. A Slovak se je tokrat nekoliko uštel.

Ovinek tik pred ciljem
V zaključku je bil tudi nevaren desni ovinek manj kot dvesto metrov pred ciljem. Sagan je bil tam na tretji poziciji, a za napredovanje ni bilo več dovolj časa. Richeze in Gaviria sta ovinek odlično odpeljala, Danny Van Poppel za njima pa se je komaj izognil padcu. Max Richeze je sicer pripravljal sprint Fernandu Gaviriji, a priložnosti ni izpustil iz rok.

Richeze se je tako veselil zmage. Gaviria pa je potrdil uspeh kolesarjev Etixx Quick Stepa. Prvo in drugo mesto, torej. Peter Sagan je bil tretji. Richeze je postal prvi Argentinec z etapno zmago na dirki po Švici. Preostala glavnina je zaostala za dve sekundi. Simon Špilak je bil 57., Jan Polanc 61., Kristijan Koren pa 109. Peter Sagan ima v skupnem seštevku zdaj devet sekund prednosti pred Jurgenom Roelandtsom in Silvanom Dillierjem.

Simon Špilak pred vzponi 20.
Najboljši Slovenec in lanski zmagovalec te dirke Simon Špilak je trenutno 20. To pa je bila zadnja priložnost za sprinterje. Zdaj prihajajo pravi vzponi na dirki po Švici. Najprej 126 km dolga etapa od Briga do Carija. Kolesarji bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej 2436 metrov visoki Furkapass, potem 2102 metra visoki Gotthardpass. Sledil bo spust v Faido in zaključni vzpon do Carija.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ