Tokrat ob najboljših Borut Božič, blizu tudi Jan Polanc

Tokrat ob najboljših Borut Božič, blizu tudi Jan Polanc
13.10.2013 AVTOR: D. Z.
3. etapo na dirki po Pekingu je v sprintu dobil Nacer Bouhanni, tokratp pa se je s 6. mestom izkazal Borut Božič. Bouhanni je tudi povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Dirka po Pekingu, skupni vrstni red
1. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ.fr 13:28:18
2. Michael Matthews (Avs) Orica-GreenEdge 0:11
3. Maxime Bouet (Fra) Ag2r-La Mondiale
4. Aleksej Cacevič (Rus) Katjuša 0:16
5. Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick Step isti čas
6. Matti Breschel (Dan) Saxo-Tinkoff Bank 0:18
7. Rui Alberto Costa (Por) Movistar 0:19
8. Benat Intxausti (Špa) Movistar
9. Ryota Nishizono (Jap) Champion System
10. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step 0:20
18. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida
29. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
59. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 0:57
104. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:42

Etapa se je začela v Yanqingu, po 176 kilometrih dirkanja pa se je končala Qiandiajianu. To je bila prva izmed dveh nekoliko bolj razgibanih etap. Kolesarji so morali premagati kar štiri vzpone tretje kategorije, dva druge in enega prve. Vrh zadnjega vzpona je bil 11 kilometrov pred ciljem.

Potem je sledil samo še spust in nekaj malega ravnine v cilj. Tisti zadnji vzpon je bil tretje kategorije, dolg pa je bil dva kilometra. Povprečen naklon je znašal dobre štiri odstotke. Vodstvo v skupnem seštevku je branil sprinter Nacer Bouhanni. Majico vodilnega je po zmagi v drugi etpai prevzel Thoru Hushovdu, ki je zaradi zdravstvenih težav v družini dirko zapustil in odšel domov.

V pobegu je večino časa vztrajala šesterica kolesarjev. To so bili Hayden Roulston, Manuele Boaro, Wesley Sulzberger, Damiano Caruso, Marc Goos in Albert Timmer. A njihov poskus se je končal še pred samim zaključkom dirke. V zadnjih 25 kilometrih smo videli še napad Adama Hansena, vendar so kolesarji moštva FDJ, katerega član je tudi Bouhanni, poskrbeli, da so tudi Avstralca ujeli.

Kljub razgibani trasi se je očitno obetal sprint glavnine. Kasneje je s samostojnim napadom poskusil dvakratni zmagovalec te dirke Tony Martin. Nemec je napadel v zaključnem spustu proti cilju. Kljub vsemu pa ga je glavnina ujela še pred začetkom sprinta, dobre tri kilometre pred ciljem.

Pričel se je boj sprinterjev za najboljše pozicije. Z njimi se je boril tudi Borut Božič, a najhitrejši je bil še drugič zapored Francoz Nacer Bouhanni. Drugo mesto je zasedel Avstralec Michael Matthews, tretji pa je bil Rus Aleksej Cacevič. Sledila sta še Elia Viviani in Martin Kobler.

Odlično šesto mesto je pripadlo Borutu Božiču. Jan Polanc je bil 14., v času zmagovalca je etapo končal tudi Jani Brajkovič. Bil je 38. Luka Mezgec je po drugem in devetem mestu v prvih dveh etapah tokrat zaostal v zadnjem spustu, tako da je na cilj prikolesaril z dobrimi 40 sekundami zaostanka in je zasedel 84. mesto.

Pred kolesarji sta zdaj še dve etapi. Tudi jutrišnja kraljevska četrta etapa. Bouhanni ima pred Matthewsom v skupnem seštevu 11 sekund prednosti. Tretji je Maxime Bouet, ki ima isti čas kot Matthews. Svetovni prvak Rui Costa je sedmi. Jan Polanc in Jani Brajkovič zaostajata za 20 sekund. Polanc je 18., Brajkovič pa 29. Mezgec je 59., Božič pa 104.

V kraljevski etapi bodo morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon prve kategorije na 833 metrov visoki Xian Ren Dong Village. Vzpon je dolg 7,7 km, povprečen naklon pa znaša 5,5 odstotka. Sledil bo kratek spust in 3,5 km dolg vzpon druge kategorije.

Potem pa daljši in strmejši spust in ravnina do vznožja zaključnega vzpona. Ta bo dolg 12,6 km, povprečen naklon znaša 5,7 odstotka. Cilj bo na vrhu 1003 metre visokega vzpona Mentougou Miaofeng Mountain.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ