Tolhoek do zmage v Švici, Bernal prevzel vodstvo, Mohorič bežal

Tolhoek do zmage v Švici, Bernal prevzel vodstvo, Mohorič bežal
21.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Antwan Tolhoek je dobil prvo pravo gorsko etapo na dirki po Švici. Egan Bernal je prevzel vodstvo. Simon Špilak zaostal za 1:22. Matej Mohorič spet bežal.

Na dirki po Švici je za kolesarji šesta etapa. Ta ni bila posebno dolga. Prevoziti so morali 120 kilometrov. Je pa bila zato nadvse zahtevna. Einsiedeln je gostil start, cilj pa Flumserberg. Večji del etape je sicer bil razgiban, a ne pretirano. Po 72 kilometrih so kolesarji prečkali vzpon tretje kategorije na Wildhaus. Potem so se spustili v Grabs, kjer je bil leteči cilj.

Sledila je ravnina vse do Flumsa – vmes je bil zgolj še drugi leteči cilj – kjer se je začel zaključni klanec ekstra kategorije. Flumserberg leži na 1218 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 8,4 km, povprečni naklon pa je 9,2-odstoten. V rumeni majici najboljšega v skupnem seštevku je tapo začel Peter Sagan, ki pa je vedel, da na zadnjem vzponu vodstva ne bo mogel ubraniti.

V glavnini sta bila tudi Matej Mohorič in Simon Špilak, že dvakratni zmagovalec te dirke. Šele na spustu s prvega vzpona se je izoblikovala prava ubežna skupina, v kateri je bilo kar 25 kolesarjev. Med njimi je bil tudi Matej Mohorič, ki je tako bežal še drugi dan zapored. V tej skupini so bili še nekateri vidnejši kolesarji, kot so Alexander Kristoff, Antwan Tolhoek, Matteo Trentin, Jasper Stuyven ... 30 kilometrov pred ciljem so imeli več kot štiri minute prednosti pred glavnino.

Sledil je zadnji vzpon. Tolhoek je poskrbel za veliko selekcijo in v ospredju sta mu lahko sledila samo Bevin in Mas. Na vrhu je bil najboljši Tolhoek, ki se je lahko veselil sploh prve zmage med profesionalnimi kolesarji. Bernal, ki je prišel iz glavnine je zasedel drugo mesto. Zaostal je za 17 sekund. Francois Bidard je bil tretji. Simon Špilak je bil z zaostankom 1:22 18. Mohorič pa 78. Bernal je prevzel vodstvo in ima 12 sekund prednosti pred Dennisom in 29 pred Konradom. Špilak je 15.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ