Tom Boonen po nesreči okreva, posledice pa bodo trajne

Tom Boonen po nesreči okreva, posledice pa bodo trajne
29.12.2015 AVTOR: D. Z.
Tom Boonen je sporočil, da po oktobrskem padcu dobro okreva. Do konca življenja pa bo imel težave s sluhom.

Predčasno na kolo
Tom Boonen je grdo padel v drugi etapi dirke po Abu Dabiju. Izgubil je zavest, odpeljali pa so ga v bolnišnico. Iz ušesa pa se mu je že takoj po padcu ulila tudi kri. Zdaj belgijski zvezdnik trdi, da rehabilitacija poteka precej hitreje, kot so pričakovali in napovedovali zdravniki. »Rekli so mi, da bom šest mesecev brez kolesa, po dveh mesecih pa že dobro treniram. Hitro se mi je povrnil spomin, spomnim se tudi, kaj se je dogajalo tik pred padcem. Spomnim se vsega, kar se je dogajalo potem, ko sem se prebudil iz nezavesti. Motorične sposobnosti so dobre. Govorim normalno, pa tudi vidim vse, « je potrdil Boonen.

Trajne posledice
Tako ima očitno dovolj časa za pripravo na zanj najpomembnejše enodnevne klasike, predvsem na dirko po Flandriji in Pariz-Roubaix. Kljub vsemu pa padec ni minil brez posledic. »Delno sem izgubil sluh in to se ne bo več popravilo. Sicer me moti, a se tudi tega navadiš, « je za Het Nieuwsblad dejal Tom Boonen. Že 35 letni Boonen bo sezono začel zelo zgodaj, že januarja na dirki Tour de San Luis v Argentini. Na portugalski etapni dirki po Algarveju pa se bo prvič srečal z velikim tekmecem Fabianom Cancellaro. Švicar bo po sezoni 2016 končal kariero. Kaj pa Boonen? O tem je spregovoril menedžer Etixx Quick Stepa Patrick Lefevre.

Je pravi profesionalec
»Pri 22 letih je trdil, da bo pri 30 nehal dirkati. Zdaj jih ima 35 in še vedno želi nastopati, « je dejal Lefevre. Dodal je še, da je Boonen tisti pravi profesionalec, ki ničesar ne prepušča naključju. Letos sta spet podaljšala pogodbo. Boonen je Lefevreju tako zvest vse odkar je kot mlad kolesar leta 2003 prišel iz US Postla. Seveda sta se pred podpisom pogodbe pogovarjala tudi o morebitni upokojitvi oziroma prestopu v drugo ekipo: »Po desetih letih vsak želi govoriti tudi s predstavniki drugih ekip. Hotel pa je ostati, jaz sem želel, da ostane. Hotel pa sem tudi preprečiti, da bi vztrajal kakšno leto preveč. Naj vztraja samo še do Roubaixa, ali odpelje celotno sezono? Naj odpelje še del sezone 2017? O vsem tem sva se pogovorila, « je dejal Lefevre, ki pa se v podrobnosti pogovora ni spuščal.

Ekipa ima prihodnost tudi brez Boonena
Je pa potrdil, da bo ekipa uživala ugled in da bo obstajala tudi po Boonenovi upokojitvi, pa čeprav je Belgijec nekakšen zaščitni znak Etixx Quick Stepa. Je pravi zvezdnik: »Ko je leta 2004 prenehal Johan Museeuw, so vsi rekli. Ooh la la. Ekipo čakajo težki časi. Potem pa se je pojavil Tom Boonen, imeli pa smo tudi Paola Bettinija, ki je bil povsem drugačen kolesar. Boonen je že deset let med najboljšimi na klasikah. Imamo tudi Zdeneka Štybarja, ki ga belgijski gledalci obožujejo. A, videli bomo, kdo bo v prihodnosti vodil našo ekipo na klasikah. Ekipa bo živela tudi po Boonenu, « je poudaril Lefevre.

Do klasik brez poškodb
Boonen se lahko pohvali s tremi zmagami na dirki po Flandriji in s štirimi na klasiki Pariz-Roubaix. Trikrat je dobil Gent-Wevelgem, petkrat E3 Harelbeke in trikrat Kuurne-Bruselj-Kuuren. Poleg tega je dobil šest etap na dirki po Franciji, kjer je nosil tudi zeleno majico najboljšega po točkah. Leta 2005 pa je postal še svetovni prvak v cestni vožnji. Zdaj spet vse stavi na aprilske klasike, a Lefevre opozarja: »Najprej mora tja priti brez poškodb. V zadnjih treh letih ni imel popolne sezone, ki bi jo prevozil brez poškodb. Leta 2014 je izgubil šest mesecev, lani tri mesece, leta 2015 pa tri mesece. To je približno 12 od 30 mesecev. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ