Tom Boonen: Vesel, da je prišel ta dan

Tom Boonen: Vesel, da je prišel ta dan
10.04.2017 AVTOR: D. Z.
Pri 36 letih je zdaj tudi uradno. Tom Boonen je po odpeljani dirki Pariz-Roubaix končal nadvse uspešno kariero.

Svetovni prvak, nosilec zelene majice na dirki po Franciji, predvsem pa mojster za enodnevne “tlakovane ” klasike.

Tom Boonen ima za sabo nadvse bogato kariero, ki jo je sklenil s 13. mestom na njemu najljubši dirki Pariz-Roubaix. V preteklosti jo je dobil kar štirikrat. V Belgiji je pravi zvezdnik, ne samo v kolesarskem svetu. Potem, ko se je osvežil je Boonen po dirki vendarle stopil pred množico, ki ga je čakala. Prav zares se je okrog avtobusa Quick Stepa zbralo neverjetno število ljudi. Boonen je z novinarji najprej spregovoril o dirki.

Na koncu bi se v sprintu lahko boril za šesto mesto, vendar: “Šesto mesto ne pomeni veliko. Ko smo prišli tja, sem si rekel, čemu? Vesel sem, da mi je uspelo priti do konca, a nisem se mogel boriti za zmago. Celoten dan sem bil nekako izločen. Name je bil zres prilepljen John Degenkolb. Po mojem mnenju je odpeljal najbolj strahopetno dirko njegovega življenja. Škoda, vendar sem se predal. ” Pa je bila po njegovem mnenju peta zmaga dosegljiva?

“Ja. V zadnjih 15 kilometrih je še vedno obstajala možnost, vendar pa za ubežniki ni bilo ekipe, ki bi še lahko karkoli naredila. Šele povsem v zaključku so ritem pričeli narekovati kolesarji Lotta, saj nas je ujel Andre Greipel. Res so se dobro peljali, vendar so bili edini. ” Tisti, ki pridejo na velodrom prvi, morajo prevoziti dodaten krog. Na vprašanje, če mu je žal, da ni opravil še tega “častnega ” kroga, je bil Boonen jasen:

“Dovolj takih častnih krogov sem naredil. Tega so naredili tisti, ki so si ga danes zaslužili. ” Boonen je še priznal, da se ni počutil ravno najbolje, poleg tega je na najtežjih tlakovanih odsekih, kjer se ponavadi lahko naredi razliko pihal močnejši nasprotni veter. Potrdil je še, da je bila dirka vseskozi odprta in da si tudi tista prva skupina ni nikoli privozila več kot 40 sekund prednosti. Težava je bila le v tem, da tudi v ozadju niso sodelovali, ampak so dirkali v nekakšnih intervalih.

Zdaj pa je konec. Kariera je zaključena. Pa mu je kaj žal? “Ne. Niti za minuto. Zame je ta dirka najboljša na svetu. Rad jo imam. Prišel je pač čas. Že lani sem tako čutil. Sicer sem še lahko nastopal na visoki ravni, če sem se za to motiviral. Še vedno bi lahko bil dober na svetovnem prvenstvu na primer. Ampak, prišel je čas. Vesel sem, da je prišel ta dan.

Pa je med samo dirko razmišljal o tem, da je to vendarle njegova zadnja? “Ne. Vse do zadnjih petih kilometrov o tem nisem razmišljal. Ob oznaki pa sem pomislil. To je zares zadnjih pet kilometrov v moji karieri. Potem razmišljaš o tem, da si še zadnjič na velodromu. Takšno je življenje. ” Boonen je prvič na dirki Pariz-Roubaix zablestel pred 15 leti, ko se je na presenečenje mnogih uvrstil na oder za zmagovalce. Potem pa je sledil hiter vzpon. Vsekakor sta skupaj z že upokojenim Fabianom Cancellaro spisala nekaj neverjetnih zgodb.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ