Tom Dumoulin presenetil: Zapušča kolesarstvo

Tom Dumoulin presenetil: Zapušča kolesarstvo
23.01.2021 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma in Sirotti

Še včeraj smo spremljali predstavitev ciljev kolesarjev moštva Jumbo Visma. Zdaj pa je Tom Dumoulin sporočil, da začasno prekinja kariero.

O tem sem razmišljal že kar nekaj časa. Že več mesecev, skorajda celo leto. Zame je zelo težko. Rad bi spet našel pravega Toma Dumoulina.

Po težavah pri Sunwebu se je Tom Dumoulin lani pridružil ekipi Jumbo Visma. Kljub številnim težavam je nastopil na dirki po Franciji in se je izkazal za izjemnega pomočnika Primožu Rogliču. Tour je končal med deseterico. Zdaj pa se je z ekipo že resno pripravljal na novo sezono. Tudi predstavil je že cilje. Glavni je vsekakor Tour de France.

Aprila pa je želel nastopiti na nekaterih enodnevnih klasikah, na katerih še nikoli ni nastopil. Zdaj pa je sporočil, da začasno prekinja kariero. "O tem sem razmišljal že kar nekaj časa. Že več mesecev, skorajda celo leto. Zame je zelo težko. Rad bi spet našel pravega Toma Dumoulina, kolesarja. Z vsemi pritiski, ki jih prinaša kolesarstvo. S pričakovanji. Želim biti najboljši. Želim, da je ekipa zadovoljna z mano, želim, da so sponzorji zadovoljni z mano. Želim, da je žena srečna, da je družina srečna. Želim najboljše vsem, vključno z mojimi kolegi. Zaradi vsega tega pa sem v zadnjem letu nekoliko pozabil nase."


Si na hitrem vlaku na naslednje priprave, naslednje dirke in proti naslednjim ciljem. Vprašanje pa ostaja, medtem ko ni časa, da bi našel odgovor.
To je med drugim Dumoulin sporočil v video pogovoru, ki so ga pri Jumbo Vismi objavili na spletni strani in na Youtube kanalu. Dumoulin se je tudi odpovedal plači: "Kaj želim? Kaj od tega življenja želi Tom Dumoulin? S tem vprašanjem sem se ukvarjal že nekaj mesecev. Nimam pa časa, da bi našel odgovor na to, saj teče življenje profesionalnega kolesarja naprej. Si na hitrem vlaku na naslednje priprave, naslednje dirke in proti naslednjim ciljem. Vprašanje pa ostaja, medtem ko ni časa, da bi našel odgovor."

Želim vsem ustreči. To pa ni pot do želenega rezultata. Prvič, to me ne osrečuje. Postopoma sem zaradi tega postal nesrečen. Škoda. Ne bi smelo biti tako in nič dobrega ne more priti iz tega.
Dumoulin še zdaleč ni prestar. Dopolnil je šele 30 let. V karieri je že dobil dirko po Italiji, bil tudi drugi na tej dirki in v isti sezoni še drugi na dirki po Franciji, na kateri je v karieri dobil tri etape: "Kaj želim? Želim še vedno biti kolesar? Če, potem kakšen? Če želim dobiti Tour, kako želim delati za dosego tega cilja? Zdaj imam občutek, da ne vem več, kaj narediti, in da odgovor na to vprašanje prepuščam drugim. Želim vsem ustreči. To pa ni pot do želenega rezultata. Prvič, to me ne osrečuje. Postopoma sem zaradi tega postal nesrečen. Škoda. Ne bi smelo biti tako in nič dobrega ne more priti iz tega. Zato se bom za nekaj časa umaknil."


Resnično čutim, kot bi mi veliko breme padlo z ramen. V trenutku sem se zbudil srečen. Resnično je dober občutek, da sem končno sprejel odločitev, ki je dobra zame. Da sem rekel, dovolj je.
Še sam ne ve, kako dolgo ga ne bo. Morda se tudi ne bo več vrnil v kolesarstvo, pa čeprav vsekakor še ni pokazal vsega, česar je sposoben: "Kdo ve, kam to pelje? V vsakem primeru se bom pogovoril z mnogimi ljudmi. Veliko moram še razmisliti. Peljati psa na sprehod in ugotoviti kaj želim sam početi s kolesom. Kaj želim narediti iz življenja? Odločil sem se včeraj in ekipa me pri tem podpira, kar mi daje dober občutek. Resnično čutim, kot bi mi veliko breme padlo z ramen. V trenutku sem se zbudil srečen. Resnično je dober občutek, da sem končno sprejel odločitev, ki je dobra zame. Da sem rekel, dovolj je."


Predolgo sem se ukvarjal s tem, da sem razmišljal, kaj drugi menijo. Zdaj je čas, da sam spoznam, kaj je dobro zame.
Dumoulin je še dodal, da še zdaleč ni razočaran, ampak se trenutno končno dobro počuti. Je namreč kolesar, ki želi zmagovati in še zdaleč ni zadovoljen z uvrstitvami med deseterico: "Predolgo sem se ukvarjal s tem, da sem razmišljal, kaj drugi menijo. Zdaj je čas, da sam spoznam, kaj je dobro zame. Konec koncev vsi tisti ljudje, osebje v ekipi in kolegi, še posebej pa jaz nimamo nič od tega, če bi bil že zdaj slab, potem pa končal na primer 12. na Touru in peti na olimpijskih igrah. To nam ne bi pomagalo. Predolgo sem se boril z vsemi dvomi."

Poskusil sem razmišljati, da morda moram samo spet začeti s treningi. Še vedno imam rad kolesarstvo. In menil sem, da bom dobil spet tisti pravi občutek, če bom odšel na skupne priprave in videl, da mi gre.
Kljub dvomom in dejstvu, da se je s temi dvomi že dlje časa ukvarjal, je bil profesionalec v pravem pomenu besede. Sodeloval je na dirkah, pomagal in se tudi vestno pripravljal na sezono 2021: "Dolgo je trajalo. Poskusil sem razmišljati, da morda moram samo spet začeti s treningi. Še vedno imam rad kolesarstvo. In menil sem, da bom dobil spet tisti pravi občutek, če bom odšel na skupne priprave in videl, da mi gre. Vsakič znova sem pomislil, da bom v trenutku preklopil in bo takoj drugače. Zdaj sem bil spet na pripravah, a sem ugotovil, da odgovora na moja vprašanja ne morem najti, če sem vseskozi na poti, če sem na tem vlaku."


Morda bom že čez dva meseca s svežimi mislimi spet ujel pravi vlak. Morda pa bom ujel povsem drugačen vlak. Ne vem, vendar pa res potrebujem čas.
"Resnično moram izstopiti in razmisliti o vsem skupaj. Morda bom že čez dva meseca s svežimi mislimi spet ujel pravi vlak. Morda pa bom ujel povsem drugačen vlak. Ne vem, vendar pa res potrebujem čas. Vseskozi sem odlašal. Zato sem odšel na skupne priprave. Tudi sam sem bil decembra in januarja na kar dveh sklopih priprav, saj sem kar nadaljeval, ne da bi dobro razmislil."

Resnično želim vse dobro ekipi in kolegom, a na koncu v takem stanju nisi koristen. Če želiš ustreči vsem, nimaš nič od tega.

Zavrnil je tudi namigovanja, da se je za to potezo odločil zaradi nezadovoljstva v ekipi: "Ne. Vsekakor ne. Zelo sem zadovoljen z reakcijo ekipe. V zadnjih dneh smo se veliko pogovarjali o tem. Ni šlo za hitro odločitev. Čutim, da me tukaj podpirajo. Resnično želim vse dobro ekipi in kolegom, a na koncu v takem stanju nisi koristen. Če želiš ustreči vsem, nimaš nič od tega. Zato tudi z vidika ekipe nima smisla, da nadaljujem. Trenutno nima nihče nobene koristi od tega. Resnično me podpirajo in mi dajejo čas, da razmislim o tem."Očitno pa mu je tudi pritisk prišel do živega. Nenazadnje je veljal in velja za veliko nizozemsko upanje za tritedenske dirke. Je zadnji Nizozemec, ki je dobil tritedensko dirko. Steven Kruijswijk je sicer bil tretji na Touru, a Dumoulin je tisti, ki je Nizozemcem vlival več upanja, da bi nekoč vendarle lahko dobil Tour.

"Pritisk je samo ena stvar. Pred leti sem dosegel nekaj dobrih rezultatov in postal sem Tom Dumoulin, veliki nizozemski kolesar. Za vse večne čase. In resnično imajo ljudje doma, ekipa in tudi sam velika pričakovanja. Bil sem vajen, da sem izpolnjeval zgolj svoja pričakovanja."


Vrhunskemu športniku je že lastna pričakovanja težko uresničiti, saj si želiš še več in že to je lahko stresno.
"Vrhunskemu športniku je že lastna pričakovanja težko uresničiti, saj si želiš še več in že to je lahko stresno. Ko še drugi veliko pričakujejo od tebe, lahko to poskusiš odmisliti in reči, kaj pa imajo od tega? To je lahko reči, vendar pa sem se sam s tem težje soočal, kot sem sprva pričakoval. In tako je bilo predolgo. Čas je bil, da sem to razčistil sam s sabo. Morda pa si še želim biti kolesar, a pomembno je, da naredim svoj načrt in se manj obremenjujem s tem, kaj si drugi mislijo. Vzel si bom čas."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ