Tom Dumoulin zavrnil pomoč rojakov iz konkurenčne ekipe

Tom Dumoulin zavrnil pomoč rojakov iz konkurenčne ekipe
11.09.2015 AVTOR: D. Z.
Sklepanje zavezništev je na tritedenski dirki, kot je španska Vuelta v preteklosti že večkrat prišlo do izraza ... pa čeprav je uradno prepovedano. Pri Giant Alpecinu take pomoči nočejo!

Tom Dumoulin se je na presenečenje mnogih znašel v položaju, ko je glavni kandidat za končno zmago na dirki po Španiji. Nizozemec mora v tem zadnjem tednu braniti rdečo majico. In vodilni kolesar je vedno najbolj na udaru konkurentov. Jasno je, da je njegov največji tekmec Fabio Aru, ki ima samo tri sekunde zaostanka, predvsem pa ima ob sebi povsem podrejeno ekipo, sestavljeno bolj ali manj iz kolesarjev, ki se odlično vozijo na vzponih.

Po drugi strani je Giant Alpecin na Vuelto prišel predvsem z mislijo na etapne zmage in tako je tudi Luka Mezgec v Španijo odpotoval kot član vlaka, podrejenega Johnu Degenkolbu. Zdaj se je vse spremenilo in vsi delajo za rdečo majico. Očitno pa narodnost vseeno nekaj pomeni. Dumoulin je Nizozemec in iz te države prihaja tudi sicer konkurenčna ekipa Lotto NL Jumbo, ki očitno želi Dumoulinu pomagati. Športni direktor te ekipe Merijn Zeeman je za televizijo NOS dejal:

»Gre za dve nizozemski ekipi, ki imata prijateljske vezi. Hočemo pomagati Tomu Dumoulinu. Upamo, da lahko eden izmed naših rojakov dobi Vuelto, a nihče, ne mi ne Giant Alpecin nimata dovolj močnih ekip, da bi lahko na vzponih nadzirala potek dirke. « A pri Giant Alpecinu so se hitro odzvali. Sicer se zavedajo, da bi vsakršna pomoč prišla prav, vendar pa je športni direktor Addy Engels brez vsakršnih pomislekov ponudbo zavrnil. Razlog je jasen:

»To je po Ucijevih pravilih prepovedano. Zato bomo Toma podpirali po naših najboljših močeh. Ne bomo pa se posluževali nobenih prepovedanih strategij. Ekipe nismo izbrali z mislijo, da bo eden izmed naših kolesarjev v tej fazi dirke vodil. Prišli smo po etapne zmage z Johnom in Tomom. Ta situacija presega naša pričakovanja. « Če bo Dumoulin uspel zadržati napade konkurentov, potem bo postal prvi Nizozemec z zmago na tritedenski dirki po legendarnemu Joopu Zoetemelku, ki je dobil Tour de France.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ