Tom Pidcock do zlate kolajne v olimpijskem krosu, grd padec van der Poela

Tom Pidcock do zlate kolajne v olimpijskem krosu, grd padec van der Poela
26.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

Britanec Tom Pidcock je upravičil vlogo enega od favoritov v Tokiu in se pripeljal do zanesljivega zlata v olimpijskem krosu. Mathieu van der Poel je po grdem padcu odstopil, kolajni še v Švico in Španijo.

Gorskokolesarska dirka v olimpijskem krosu je bila eden od kolesarskih vrhuncev olimpijskih iger v Tokiu, letos je požela še toliko več zanimanja tudi med ljubitelji cestnega kolesarstva, saj sta bila na štartu tako Mathieu van der Poel kot Thomas Pidcock, oba zvezdnika letošnje pomladi na cesti.

Pidcock se je na OI v Tokiu kvalificiral šele na zadnji dirki svetovnega pokala pred OI, kjer je prvič v karieri zmagal v olimpijskem krosu in tako Veliki Britaniji privozil pravico do nastopa na Japonskem. Pred dirko so v krog favoritov za kolajne sodili še izkušeni Nino Schurter, Mathias Flueckiger in David Valero Serrano, pa tudi Ondrej Cink in Victor Koretzky nista bila povsem odpisana.

Vsi favoriti so se v prvem krogu od sedmih, vsak je bil dolg dobre štiri kilometre, dobro znašli in zasedli mesta v ospredju. Sanje o kolajni so nato za Mathieuja van der Poela kmalu splavale po vodi, na velikem skoku s kamnitega previsa je naredil napako in grdo padel. Nekaj časa je v bolečinah obsedel ob poti, a je nato vendarle znova zajahal kolo in se podal v lov za najboljšimi. Njegov zaostanek je narasel na minuto in čeprav se je prebil že do roba prve deseterice, je bilo jasno, da so kolajne oddane, zato je van der Poel v bolečinah predčasno končal z olimpijskim nastopom, ki je bil njegov veliki cilj celotne sezone, končal pa ga je razočaran.

Zato pa je šlo toliko bolje Pidcocku v ospredju, prvič je napadel že v drugem krogu na najbolj strmem delu vzpona, nato je napadal v vsakem krogu in se uspel otresti vseh zasledovalcev. Najbližje mu je bil Flueckiger, ki se je vozil okrog 10 sekund za Britancem, nekajkrat mu je že dihal za ovratnik, nato pa je storil napako v pesku na strmem vzponu in Pidcock se je lahko varno pripeljal do zlatega olimpijskega odličja. Dosežek je bil še toliko bolj izjemen, ker je Pidcocka pred mesecem na treningu zbil avtomobil, ob padcu pa si je 21-letnik zlomil ključnico, mesec dni zatem pa je Tom Pidcock olimpijski prvak!

»Po pravici povedano se mi sploh ne zdi resnično, kar se dogaja, je enostavno noro. Še pred mesecem se mi je po nesreči zdelo, da je vse izgubljeno. Nato sem res trdo treniral in vedel sem, da sem dobro pripravljen, a nisem dirkal že dolgo in s treningi je formo nemogoče oceniti. Pred štartom sem si govoril, da moram biti zadovoljen, da sploh sem na olimpijskih igrah. Ko smo začeli, mi je bilo hitro jasno, da se noge dobro vrtijo, kljub vročini, v kateri seveda ne uživam, a so mi v ekipi zagotavljali, da bodo trpeli tudi drugi in naj se s tem ne obremenjujem,« je po zlatem odličju povedal mladi zvezdnik Ineosa.

Flueckigerju je za tolažbo in nagrado za odlično dirko ostala srebrna kolajna, do bronaste se je pripeljal David Valero Serrano, ki je v drugem delu dirke stopnjeval ritem in na koncu dobil troboj z Ninom Schurterjem in Victorjem Koretzkyem za bronasto odličje.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ