Tony Martin pričakovano, Christopher Froome izjemno! (foto)

Tony Martin pričakovano, Christopher Froome izjemno! (foto)
10.07.2013 AVTOR: D. Z.
Posamično vožnjo na čas na dirki po Franciji je dobil Tony Martin. Christopher Froome pa je zasedel drugo mesto in je še povečal prednost v boju za rumeno majico.

Kratka ura resnice
Na sporedu je bila ena izmed treh voženj na čas na letošnji dirki po Franciji. Prva je bila ekipna vožnja, ki jo je dobila Orica GreenEdge. Zdaj pa je za kolesarji še posamični kronometer. Za dirko po Franciji kar nekoliko kratek, saj so morali kolesarji premagati vsega 33 kilometrov.

V primerjavi z naslednjo vožnjo na čas je bila ta bolj ali manj ravninska. Torej, pisana na kožo specialistom za take preizkušnje. Start kronometra je bil v mestu Avranches, cilj pa na otoku, v Mont Saint Michelu.

Najprej najhitejši Svein Tuft
Tony Martin je bil prvi favorit za zmago. Svetovni prvak v tej disciplini je to vlogo favorita pokazal tudi na cesti. A najprej je zelo hiter čas na 33 kilometrov dolgi progi postavil junak ljubljanskega prologa na dirki po Sloveniji Svein Tuft. Kanadčan je startal kot drugi in progo premagal v 38 minutah in štirih sekundah.

Dolgo je sedel na vročem stolu. Vse dokler ni s progo opravil Thomas De Gendt. Kolesar moštva Vacansoleil-DCM je letos vse stavil na dirko po Franciji, a si je že v prvih etapah privozil velik zaostanek. Tokrat pa je pokazal precej boljšo pripravljenost, saj je bil za 34 sekund hitrejši od Tufta.

Tony Martin z odlično vožnjo
A prav dolgo na vročem stolu ni sedel, saj se je takoj za njim na progo podal prej omenjeni Tony Martin. Nemec je vozil zares neverjetno hitro. Na obeh merjenjih vmesnega časa je bil najhitrejši, na cilju pa je zabeležil minuto in sekundo hitrejši čas od De Gendta. Tony Martin je progo premagal v 36 minutah in 29 sekundah. In jasno je bilo, da bo Nemca težko premagati.

Na progi je prišlo tudi do neljubega dogodka, ko je eden izmed navijačev z urinom polil Marka Cavendisha. A dirka se je nadaljevala in Tony Martin je vse bolj udobno sedel na vročem stolu za vodilnega kolesarja. Dobro predstavo je po nedeljski hudi krizi spet prikazal Richie Porte. Tokrat so mu lahko zabeležili čas 37 minut in 30 sekund. Na koncu je zasedel četrto mesto.

Froome najhitrejši na vmesnih časih
Preostali favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku se med najboljše niso mogli uvrstiti. Na startu pa je bil še vodilni v skupnem seštevku. Christopher Froome je odpeljal odlično. Na prvem vmesnem času je imel celo sekundo prednosti pred Martinov. Na drugem pa že dve.

Zadnji del pa je potekal na bolj odprtem terenu, kjer so morali kolesarji premagovati tudi veter. In tam je Froome izgubil nekaj sekund. Na koncu je zaostal za 12 sekund za Martinom in zasedel drugo mesto. A prednost pred največjimi konkurenti povečal na več kot tri minute.

Po več kot treh urah čakanja
Martin se je po več kot triurnem čakanju lahko veselil zmage: »Za mano je neverjetnih 30 minut. Nisem pričakoval, da se mi bo tako približal. Vesel sem, da je v zaključku izgubil nekaj sekund. Ni pomembno, ali zmagaš za eno sekundo ali eno minuto. A to je velika zmaga zame, « je priznal Tony Martin. Progo je prevozil s povprečno hitrostjo 54,27 km/h.

»Z rezultatom sem res zadovoljen. Tony je odpeljal odličen kronometer in si zmago zasluži. Je svetovni prvak in v tej disciplini je neverjeten. Vesel sem, da sem povečal prednost pred ostalimi, « pa je priznal Christopher Froome in dodal, da je v zaključku ostal brez moči:

»Tam je bil močan nasprotni veter, tako da sem v zadnjih dveh kilometrih komaj obračal pedale. Čas, ki sem ga pridobil, mi daje lepo prednost, vendar mislim, da bom potreboval vsako sekundo. Vsaj, glede na to, kako se pelje konkurenca. « Je pa tokrat bela majica za najboljšega mladega kolesarja zamenjala lastnika. Michal Kwiatkowski je z odlično predstavo prehitel Naira Quintano. Kristjan Koren je zasedel 107. mesto.

Dirka po Franciji, rezultati kronometra

1. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step 36:29
2. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 0:12
3. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 1:01
4. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 1:21
5. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 1:31
6. Svein Tuft (Kan) Orica-GreenEdge 1:35
7. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 1:37
8. Jeremy Roy (Fra) FDJ.fr 1:43
9. Tom Dumoulin (Niz) Team Argos-Shimano 1:45
10. Jonathan Castroviejo Nicolas (Špa) Movistar Team 1:52

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 42:29:24
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 3:25
3. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:37
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 3:54
5. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 3:57
6. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:10
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 4:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:18
9. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 5:37
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 5:39

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ