Tony Martin z zlatim odličjem zaključuje izjemno kariero

Tony Martin z zlatim odličjem zaključuje izjemno kariero
22.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Nemški kolesarji in kolesarke so se veselili zmage na mešani štafeti na svetovnem prvenstvu v Flandriji. Premagali so Nizozemce in Italijane, ki so bili glavni favoriti za naslov prvakov, domačini Belgijci so ostali brez odličja.

Mešana štafeta zdaj zapolnjuje praznino v programu svetovnega prvenstva. Ker je program spremenjen, ni več na sporedu prvo nedeljo, kot je bila včasih ekipna vožnja na čas, temveč so jo pri UCI-ju premaknili na sredin termin.

Tokrat so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) na štart privabili 13 ekip, med katerimi pa ni bilo slovenske reprezentance, saj si je Urša Pintar že pred EP poškodovala nogo, posledično pa reprezentanca ne bi uspela konkurirati za solidno uvrstitev.

Spremljali smo torej boj za odličja, ki je nekoliko presenetljivo pripadel nemški reprezentanci. Nemci sicer niso imeli najbolj zvenečih imen, so pa bili toliko bolj uigrani, saj so že na EP v Trentu osvojili srebro. V Flandriji so nastopili v zasedbi Lisa Klein, Lisa Brennauer, Mieke Kroger, Tony Martin, Nikias Arndt in Max Walscheid.

Italijani tudi z Ganno nemočni

Nemci so na 44,5 kilometra dolgi trasi postavili čas 50:49 in povprečno hitrost 52,5 kilometra na uro. Zgolj za primerjavo, Filippo Ganna je na le kilometer krajšem posamičnem kronometru za zlato odličje postavil povprečno hitrost 53,4 km/h.

Nemci so bili na cilju v Bruggeju 13 sekund hitreje kot Nizozemci, bron pa je pripadel Italijanom, ki so tudi z Ganno v postavi veljali za favorite. Švicarji s Stefano Bissegerjem in Stefanom Kungom so ostali praznih rok na četrtem mestu, podobno kot domačini Belgijci, ki so bili sedmi.

Zelo lepo zgodbo za konec kariere je spisal Tony Martin, najboljši kronometrist svoje generacije, ki je po današnjem nastopu obesil kolo na klin in zaključil tekmovalno pot. Martin, štirikratni svetovni prvak v kronometru, je tako zaključil kariero še z zlatim odličjem v mešani štafeti. Podrobneje bomo kariero Martina pregledali v zadnji letošnji številki revije Bicikel, ki bo izšla decembra.

Jutri je na SP v Flandriji dan premora, kolesarji ga bodo izkoristili za uradni trening na trasi cestnih dirk.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ