Tony Martin: Proti menjavi koles

Tony Martin: Proti menjavi koles
19.09.2017 AVTOR: D. Z.
Letošnji članski kronometer na SP v Bergnu bo prav poseben, saj bodo na koncu kolesarji morali premagati strm vzpon. Aktualni svetovni prvak se pritožuje.

Vsega 31 kilometrov dolga posamična vožnja na čas, a za konec bo na svetovnem prvnestvu v Bergnu člane pričakal 3,4 km dolg in zelo strm vzpon.

Govorimo o vzponu na Mount Floyen, ki leži nad Bergnom. Trasa vsekakor ni pisana na kožo tistim pravim specialistom za vožnjo na čas. In tega se zaveda tudi lanski zmagovalec te preizkušnje in štirikratni svetovni prvak v kronometru Tony Martin. “Zaključek je zame preveč zahteven. Letos se bom poslovil od majice svetovnega prvaka v vožnji na čas, ” je dejal razočarani Martin.

Nemec, ki letos nastopa za Katjušo Alepcin je še nadaljeval: “Potrudil se bom. Boril se bom do konca. A vendar vem, da nimam večjih možnosti. ” Večje možnosti pripisujejo Dennisu, Froomu, Zakarinu, Dumoulinu, morda tudi Rogliču. Kakšno taktiko bodo izbrali še ni jasno, bo pa večina kolesarjev pred zaključnim vzponom očitno zamenjala kolesa. Torej. Prvih 27 kilometrov bodo odpeljali s kolesi za kronometer, zaključek pa z običajnimi kolesi.

Menjava bo potekala po pravilih, ki veljajo za ciklokros. To pomeni, da menjave ne bodo potekale tako, kot so recimo tiste na lanski dirki po Sloveniji (govorimo o vožnji na čas na Celjsko kočo). Kolesar se bo tik pred začetkom strmega vzpona pripeljal do prvega člana osebja, ki bo prevzel kolo za kronometer. Malce naprej pa bo kolesarja z običajnim kolesom že čakal naslednji član osebja. Pa še en pomemben podatek. Vzpon je tako zavit in tudi strm, da v zaključku spremljevalni avtomobili kolesarjev ne bodo mogli spremljati. Za vsakim kolesarjem bo šel motorist, ki bo vozil enega izmed članov osebja.

Ta bo lahko v roki imel rezervno kolo. Vsekakor pa se z vsem skupaj ne strinja prav prej omenjeni Martin: "Sem zelo razočaran in ne vem, zakaj so dovolili, da lahko kolesarji menjajo kolesa. Zdaj imajo zaradi tega prednost hribolazci, saj pri menjavi kolesa ne bodo izgubili veliko časa, lahko pa bodo v prednosti pred ostalimi, ker bodo na vzponu vozili z običajnimi kolesi, ” je pripomnil Tony Martin. Obenem pa je še dodal: “Če že naredijo tak kronometer, potem morajo vsi ostati na kolesih za kronometer. Sam bi še vedno težko dobil tak kronometer, vendar pa bi imel s kolesom za kronometer več možnosti. ”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ