Tour 2015: Takoj na belgijske klasike

Tour 2015: Takoj na belgijske klasike
02.10.2014 AVTOR: D. Z.
Tour de France 2015. Belgijski časopis Le Derniere Heure piše, da se bo sicer začel v Utrechtu na Nizozemskem, a že tretja etapa naj bi bila nadvse razgibana.

Takoj na klance v Ardenih
Jasno je že, da se bo 102. Tour de France 2015 začel 4. julija v Utrechtu na Nizozemskem, kjer bo na sporedu prolog. Organizator dirke pa je že potrdil mesta, ki bodo gostila starte in cilje prvih treh etap. Prva dva dneva bo dirko gostila Nizozemska, saj se bo tudi druga etapa začela v Utrechtu.

Potem pa se bo karavana preselila v Belgijo. Tretja etapa naj bi bila tako precej bolj razgibana. Start bo gostil Antwerp, cilj pa znameniti Liege. In do tega mesta se lahko pride predvsem prek kratkih, a strmih vzponov, ki vsako leto že na klasiki Liege-Bastogne-Liege poskrbijo za selekcijo in posledično spektakel. Potem naj bi se kolesarji preselili na jug v okolico znamenitega vzpona Huy, ki ga poznamo z Valonske puščice.

8. Julija bo na sporedu etapa do Serainga, naslednji dan pa bodo kolesarji vstopili v Francijo. Sicer pa se bo Tour že šestič začel na Nizozemskem. Prvič je do tega prišlo leta 1954, ko je start gosil Amsterdam. Leta 1973 je ta čas pripadla Scheveningenu, pet let kasneje Leidnu, leta 1996 pa Hertogenboschu. Zadnjič so kolesarji na Touru na Nizozemsko zavili leta 2010, ko so dirko začeli v Rotterdamu. Traso bodo organizatorji predstavili 22. oktobra.

Švicarji za krajše transferje
Sicer pa so traso predstavili tudi organizatorji dirke po Švici. Ta se bo začela 13. julija s prologom. Prvi dve etapi – drugi dan bo na sporedu krožna dirka – bo gostilo mesto Rotkreuz. Kraljevska bo peta etapa, ki bo delno potekala tudi v Avstriji. Končala se bo na Rettenbachu, znanem smučarskem središču, ki gosti tudi tekme svetovnega pokala v smučanju.

Zadnja dva dneva dirke bosta potekala v Bernu. Najprej krožna preizkušnja, zadnji dan pa še posamični kronometer. Sicer pa so organizatorji poudarili, da so bili pri trasiranju pozorni predvsem na to, da bi imela karavana čim manj transferjev. Prav zato v enem mestu potekajo tudi po dve etapi.

Dubaj po enem letu že kategorijo više
Korak naprej bo naredila tudi štiridnevna etapna dirka po Dubaju. Iz dirke prve kategorije je napredovala v dirko ekstra kategorije. Pa čeprav so jo prvič organizirali šele letos in bo tako leta 2015 šele drugič na sporedu.

Organizatorji – Dubai Sport in italijanski RCS – bodo tako lahko povabili več World Tour ekip. Namesto 50 odstotkov, vse do 70 odstotkov. Letos je končno zmago slavil Taylor Phinney, ki je zmagal v prologu. Preostale tri etape so se končale v sprintu glavnine. Treh zmag pa se je veselil Marcel Kittel.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ