Tour 2019: Že takoj vzponi z znamenitih klasik?

Tour 2019: Že takoj vzponi z znamenitih klasik?
28.12.2017 AVTOR: D. Z.
Konec maja so organizatorji dirke po Franciji sporočili, da se bo Tour 2019 začel v Bruslju. Kakšne pa bodo etape?

Sicer je zdaj veliko govora predvsem o dirki po Franciji leta 2018, a pri cyclingnews so objavili članek o tem, kakšni naj bi bili prvi dve etapi na Touru 2019.

Konec maja so organizatorji dirke sporočili, da se bo Tour začel v Belgiji. Podrobnosti o samem začetku bodo znane v sredini januarja naslednje leto. Zelo aktiven naj bi bil predvsem župan Geraardsbergna, ki želi, da bi se etapa dirke po Franciji koinčala na vrhu znamenitega vzpona Muur van Geraardsbergen, ki je vsem poznan z dirke po Flandriji.

Mojster za take vzpone Greg Van Avermaet je to idejo seveda podprl. A te dirke agencija ASO ne organizira, zato pa organizira Valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege, tako da je vprašanje, ali se bodo odločili za tlakovane vzpone v Flandriji ali pa za tiste v Ardenih. Po nekaterih informacijah naj bi se na omenjeni vzpon kolesarji podali v drugi etapi, ko naj bi bil na sporedu ekipni kronometer. Vse skupaj pa naj bi se začelo z običajno etapo. Bruselj je Tour do zdaj gostil desetkrat.

Dirka se je tam začela že leta 1958. Devet let prej se je v Bruslju končala tretja etapa, ki jo je dobil Rene Vietto. Dirka se je vrnila v letih 1949, 1958, 1960, 1962, 1978, 1979, 1981, 1992 in zadnjič leta 2010. Takrat je drugo etapo dobil Alessandro Petacchi. Sicer pa bo prav leta 2019 minilo 50 let od prve zmage Eddyja Merckxa na Touru. A organizatorji so se pred dobrim mesecem prav z Merckxom sprli, saj je prišlo do nesoglasij glede vodenja dirke po Omanu.

“Razočaran sem nad njimi. Zelo razočaran. Pred naslednjim sodelovanjem se bomo morali resno pogovoriti. Dirka po Omanu leta 2018 vsekakor bo, a brez mene, ” je novembra za belgijske medije dejal legendarni kolesar, ki je zagrozil, da bo iz protesta odpovedal sodelovanje v Bruslju 2019. Sicer pa bodo na Touru 2019 praznovali še eno prav posebno obletnico. Minilo bo sto let od prve uporabe rumene majice v čast vodilnemu v skupnem seštevku. Merckx jo je nosil kar 96 dni, leta 1969 je dobil prvega od petih Tourov.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ