Tour in številke

Tour in številke
02.07.2015 AVTOR: D. Z.
Tudi na letošnji dirki po Franciji bo z naskokom največ domačih kolesarjev. Pa veste, kdo je najmlajši, kdo najstarejši?

Na dirki po Franciji bo nastopalo kar 41 domačinov. Po številu jim sledijo Nizozemci, ki jih bo kar 20. Tretji so Italijani s 16 kolesarji. Sledijo Španci, Belgijci, Nemci, Avstralci, Britanci … Slovenija ima enega predstavnika. To bo Kristijan Koren. Zanimivo. Rusi in Kazahstanci prihajajo s svojimi ekipami (Katjuša in Astana), a na dirki bomo gledali samo po enega Rusa in enega Kazahstanca. Najmlajši kolesar na startu bo Merhawi Kudus Šteje 21 let in 184 dni. Je edini Eritrejec na letošnji dirki. Sledita Florian Senechal in Christophe Laporte. Najstarejši je Matteo Tossato. Ima kar 41 let in 73 dni.

Na drugem mestu v tej kategoriji je Gregory Henderson, ki pa ima kar tri leta manj. Največ kolesarjev, kar 20, ima 27 oziroma 28 let. Povprečna starost znaša 29,67 let. Z največ starti do zdaj se lahko pohvali Sylvain Chavanel, ki bo startal že 15. Kristijan Koren je s petimi nastopi na 30. mestu. Največ etapnih zmag na Touru je dosegel Mark Cavendish, ki je slavil kar 25-krat. Sledi Greipel s šestimi zmagami. Največja razlika, ki je ločila zmagovalca in drugouvrščenega je bila 2 uri 59 minut in 21 sekund. Leta 1903 je s tako prednostjo Maurice Garin premagal Luciena Pothierja.

Najmanjša razlika je seveda tista iz leta 1989, ko je Greg LeMond na zadnjem kronometru v Parizu ugnal Laurenta Fignona in se s prednostjo vsega osmih sekund veselil zmage. Leta 2007 je zmagovalca Alberta Contadorja in Cadela Evansa ločilo 23 sekund. Lani smo bili priča zelo prepričljivi zmagi Vincenza Nibalija. Po skoraj 90 urah dirkanja je Italijan za 7 minut in 37 sekund ugnal Jeana Christopha Perauda. Tretji Thibaut Pinot je zaostal za 8:15. Alejandro Valverde na četrtem mestu je bil še zadnji, ki je izgubil manj kot deset minut.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ