Tour izbral vino iz Čila - francoski vinarji ogorčeni, grozijo z bojkotom

Tour izbral vino iz Čila - francoski vinarji ogorčeni, grozijo z bojkotom
01.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
ASO je z izbiro čilskega vina, poimenovanega Bicicleta, povzročil pravi upor med francoskimi vinarji. Odločitev se jim zdi nesprejemljiva.
Uradni sponzor dirke po Franciji je tako postalo čilsko vino, poimenovano Bicicleta. Ime je idealno za kolesarsko dirke, a je med francoskimi vinarji sprožilo pravi upor. Vina sicer med etapami, ki potekajo v Franciji, ne smejo oglaševati zaradi francoskih zakonov, bodo pa njihovi oglasi lahko vidni med etapami v Andori, Švici in Španiji.

Največ ogorčenja je odločitev povzročila pri združenju vinarjev jugozahodne regije Languedoc-Roussillon, ki grozijo, da bodo blokirali etapo med Carcasonnejem in Montpellierjem, če ASO svoje odločitve ne bo spremenil.

Zanimivo je, da sponzorska pogodba ni nova, traja namreč že dve leti. Tako so vino Bicicleta promovirali na začetku dirke leta 2014 v Franciji in lani na Nizozemskem in v Belgiji. A vinarji trdijo, da so za pogodbo izvedeli šele pred kratkim.

"Počutimo se ponižane. Proizvajamo najbolj prestižna vina na svetu, Tour pa je del francoske kulturne in športne dediščine, zato bi morala biti z njim povezana le francoska vina," je v izjavi dejal Frederic Rouanet, predsednik vinarskega združenja v Audeju.

Združenje je dejalo, da bo na strateških mestih v celi Franciji blokiralo vino iz Čila in preprečilo njegovo distribucijo, hkrati pa k podobnim ukrepom pozivajo tudi druge francoske vinarje.

uploaded

Regija Languedoc-Roussillion je sicer znana po svoji polmilitantni skupini CRAV, ki je v preteklosti poskrbela za kar nekaj odmevnih incidentov. Med drugim so blokirali in zasegli tankerje s tujim vinom, z dinamitom razstrelili vladna poslopja in uprizarjali cestne blokade z raztresanjem gnoja po cestah. 

Ko se takšna skupina znajde v ospredju groženj, je jasno, da na letošnjem Touru kaj lahko pride tudi do večjih incidentov. ASO sicer trdi, da s pogodbo niso storili ničesar napačnega, zato bomo šele v prihodnjih mesecih videli, kako se bo spor razpletel.
Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ