Tour razkrit: Spet za hribolazce, vrača se Mont Ventoux

Tour razkrit: Spet za hribolazce, vrača se Mont Ventoux
20.10.2015 AVTOR: D. Z.
Naslednja dirka po Franciji bo očitno spet pisana na kožo hribolazcem. V Parizu so namreč razkrili traso.

Na predstavitvi dirke po Franciji so se zbrali številni kolesarski zvezdniki. Prisotni so bili tudi aktualni zmagovalec Chris Froome, pa Mark Cavendish, Tony Martin, Andre Greipel, Thibaut Pinot, Romain Bardet ... Govorimo o predstavitvi 103. dirke po Franciji. Začela se bo na severu Francije, v regiji Manche.

Tam bodo tri etape, prva se bo začela na slikovitem otoku Mont Saint Michel. Dirka bo v prvih dneh pisana na koži sprinterjem, potem pa bodo najprej na vrsto prišli Pireneji. To pomeni, da bo dirka po Franciji prvič prekinila tradicijo. Eno leto namreč poteka v smeri urinega kazalca, naslednje leto pa v nasprotni smeri. Tokrat temu ne bo tako. Še drugič zapored bo namreč potekala v nasprotni smeri urinega kazalca.

Pireneji bodo sicer kratki, a zahtevni. Prvi ciljni vzpon bo na Lac de Panollu, sledila bo zahtevna etapa do Andore Arcalisa. Zadnjič so ta kraj kolesarji na dirki po Franciji obiskali leta 2009. V Andori bo tudi prvi prost dan. Na dirko se vrača Mont Ventoux. Ta bo na sporedu 14. julija, torej na francoski praznik. Takrat praznujejo dan Bastilije.

Zadnjič je bil v traso uvrščen leta 2013. Etapo je takrat dobil Chris Froome. V tretjem tednu bodo spet na sporedu Alpe. Najprej cilj v Villars le Dombesu. Vključili so tudi vzpon na Colombier. Dirka bo v tem tednu obiskala tudi švicarski Bern. Omenimo še cilje zahtevnih treh etap. Megeve, Saint Gervais in Morzine. Dirka se bo končala 24. julija. Seveda v Parizu.

Kaj pa vožnje na čas? 13. etapa bo ponudila 37 kilometrov dolgo uro resnice. 18. etapa pa bo v znamenju gorskega kronometra. Samo dokaz več, da bo Tour spet na kožo pisan hribolazcem. Še nekaj osnovnih podatkov. 9 etap bo ravninskih, ena bo razgibana. Gorskih bo kar 9 etap, od tega se bodo štiri končale na vrhu vzponov (Andora Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson, Saint-Gervaix Mont Blanc). Na voljo bosta dva prosta dneva in dva kronometra. Dirka bo dolga dobrih 3500 kilometrov.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ