Tour: 3404 kilometri, pekel v Alpah in večerni spektakel v Parizu! (video)

Tour: 3404 kilometri, pekel v Alpah in večerni spektakel v Parizu! (video)
25.06.2013 AVTOR: D. Z.
Stota dirka po Franciji je vse bliže. Na njej bosta nastopila tudi Jani Brajkovič in Kristjan Koren. Čaka ju težkih 21 etap, a več podrobnosti o trasi v nadaljevanju.

Etape dirke po Franciji 2013
1. etapa, 29. junij: Porto Vecchio – Bastia 213 km (ravninska etapa)
2. etapa, 30. junij: Bastia – Ajaccio 156 km (razgibana etapa)
3. etapa, 1. julij: Ajaccio – Calvi 145,5 km (razgibana etapa)
4. etapa, 2. julij: Nice – Nice 25 km (ekipni kronometer)
5. etapa, 3. julij: Cagnes sur Mer – Marseille 228,5 km (ravninska etapa)
6. etapa, 4. julij: Aix en Provence – Montpellier 176,5 km (ravninska etapa)
7. etapa, 5. julij: Montpellier – Albi 205,5 km (razgibana etapa)
8. etapa, 6. julij: Castres – Ax 3 Domaines 195 km (gorska etapa)
9. etapa, 7. julij: Saint-Girons – Bagneres de Bigorre 168,5 km (gorska etapa)
8. julij: prvi dan počitka
10. etapa, 9. julij: Saint Gildas des Bois – Saint Malo 197 km (ravninska etapa)
11. etapa, 10. julij: Avranches – Mont Saint Michel 33 km (posamični kronometer)
12. etapa, 11. julij: Fougeres – Tours 218 km (ravninska etapa)
13. etapa, 12. julij: Tours – Saint Amand Montrond 173 km (ravninska etapa)
14. etapa, 13. julij: Saint Pourcain sur Sioule – Lyon 191 km (razgibana etapa)
15. etapa, 14. julij: Givors – Mont Ventoux 242,5 km (gorska etapa)
15. julij: drugi dan počitka
16. etapa, 16. julij: Vaison la Romaine – Gap 168 km (razgibana etapa)
17. etapa, 17. julij: Embrun – Chorges 32 km (posamični kronometer)
18. etapa, 18. julij: Gap – Alpe d'Huez 172,5 km (gorska etapa)
19. etapa, 19. julij: Le Bourg d'Oisans – Le Grand Bornand 204,5 km (gorska etapa)
20. etapa, 20. julij: Annecy – Mont Semnoz 125 km (gorska etapa)
21. etapa, 21. julij: Versailles – Pariz 133,5 km (ravninska etapa)

Šest gorskih etap, začetek na Korziki in zaključek v Alpah
Veliki tritedenski spektakel, že stoti v zgodovini, se bo začel v soboto, 29. junija. Prvič na Korziki. Vse do cilja v Parizu pa bodo kolesarji morali prevoziti 3404 kilometre. V povprečju 162 kilometrov na dan. Vse to v 21 etapah z zgolj dvema dnevoma počitka. Sedem etap bo ravninskih, pet bo že precej bolj razgibanih. Šest etap pa so organizatorji označili za zahtevne gorske preizkušnje. Od tega se bodo štiri končale na vrhu vzponov. Na sporedu bosta tudi dve posamični vožnji na čas, medtem ko se vrača ekipni kronometer, ki bo v Nici.

Samo francoska stvar
Dirka po Franciji bo tokrat potekala samo v Franciji in v nasprotni smeri urinega kazalca. Najprej bodo kolesarje pričakali Pireneji, šele potem Alpe. Vse skupaj se bo začelo na Korziki. A tokrat ne s prologom, ampak z navadno etapo. Na Korziki bodo kolesarji vztrajali tri dni. Prva etapa je namenjena sprinterjem, naslednji dve pa bosta po vsej verjetnosti za kolesarje, kot sta Mark Cavendish in Andre Greipel že pretežki, da bi se lahko potegovala za zmago.

Takoj po zaključeni tretji etapi bodo kolesarji leteli v Nico, kjer jih bodo v torek pričakala posebna kolesa za vožnjo na čas, saj bo tam na sporedu sicer zgolj 25 kilometrov dolg ekipni kronometer. Ta bo potekal bolj ali manj po promenadi Anglais in bo povsem ravninski, a vseeno bodo nekateri kapetani s slabšimi ekipami lahko izgubili že kar precej sekund. Spet bodo sledile ravninske, pa tudi razgibane etape. Vse do prihoda v Pireneje.

Tudi v Pirenejih zanimivi preizkušnji
Ti bodo letos lažji od Alp, a vseeno jih ne smemo spregledati. V teh gorah bo zagotovo težko že 6. julija. Na sporedu bo 8., 195 kilometrov dolga etapa od Castresa do Aix 3 Domainesa. V zaključku bodo morali kolesarji prevoziti dva zahtevna vzpona. Najprej prelaz ekstra kategorije na 2001 metra visoki Pailheres. Sledil bo spust in zaključni vzpon prve kategorije na Ax 3 Domaines.

Naslednji dan bo še zahtevnejši. Etapa od Saint Gironsa do Bagneres de Biggoreja bo postregla s kar petimi kategoriziranimi vzponi. Prvi bo druge kategorije, preostali štirje pa prve. Po zadnjem vzponu bo do cilja še 30 kilometrov. Sledil bo zaslužen dan počitka. Že v 11. etapi bo v še kako vetrovni pokrajini na sporedu 33 kilometrov dolg in obenem edini pravi ravninski kronometer.

Najprej "kalasika", potem Mont Ventoux
Pred prihodom v odločilne Alpe bo zanimiva tudi sobotna 14. etapa. To bo preizkušnja, pisana na kožo mojstrom za težke enodnevne klasike, vsekakor pa se bo tukaj lahko tudi moštvo, ki bo branilo rumeno majico, znašlo v velikih težavah. Etapa se bo začela v kraju Saint Pourcain sur Sioule, po 191 kilometrov pa končala v Lyonu. Vmes bodo morali kolesarji premagati sedem kategoriziranih, sicer kratkih, a strmih vzponov. Pet jih bo četrte, dva pa tretje kategorije.

Naslednji dan bo sledila 242,5 kilometra dolga etapa do znamenitega osamelca v Provansi. Govorimo seveda o 20,8 kilometra dolgem Mont Ventouxu. Etapa bo na sporedu 14. julija, torej ob dnevu Bastilije, francoskemu prazniku, zaradi česar bo ob cestah brez dvoma neverjetno število ljudi. Naslednji dan bo na vrsti drugi in obenem zadnji dan počitka. Sicer zasluženega, a kolesarje bodo že čakale peklenske Alpe.

Neobičajno zahteven posamični kronometer
Sicer ne ekstremno zahteven, pa vendarle. Zanimiv bo že naslednji dan do Gapa. Kolesarji bodo morali v 168 kilometrih premagati samo dva vzpona druge kategorije, a vrh drugega – sledil bo samo še spust – bo samo dobrih deset kilometrov pred ciljem. 17. julija bo na sporedu še druga posamična vožnja na čas od Embruna do Chorgsa. Tokrat nekoliko neobičajna, saj bo zelo razgibana.

Kolesarji bodo morali v 32 kilometrih prevoziti tudi dva vzpona druge kategorije. Po dobrih šestih kilometrih bo vrh Cote de Puy Sanieres, po 20 kilometrih pa še vrh Cote de Reallon. Vrh obeh je na več kot tisoč metrih nadmorske višine. To bo tudi zadnja posamična vožnja na čas. Od tu naprej bodo odločale Alpe. Vse bo zgolj nekakšen uvod v četrtkovo pravo alpsko preizkušnjo.

Dvakrat na Alpe d'Huez in znameniti prelazi naslednji dan
Ta se bo začela v Gapu in po šestih kategoriziranih vzponih končala na znamenitem Alpe d'Huezu. Kolesarji se bodo najprej takoj po startu povzpeli na Col de Manse. Sledila bosta Rampe du Motty in Col d'Ornon. Po dobrih 110 kilometrih dirkanja pa se bodo že povzpeli na Alpe d'Huez. Le, da bodo tokrat na vrhu pot nadaljevali čez prelaz Col de Sarenne.

Sledil bo spust in prvič v zgodovini Toura se bodo kolesarji še drugič v istem dnevu podali na Alpe d'Huez. Tokrat bo na vrhu tudi cilj. Tudi naslednji dan bodo kolesarji soočeni s pravim peklom. Bourg d'Oisans bo gostil start, po 204,5 km pa bo cilj v Le Grand Bornandu. Kolesarji bodo morali takoj po startu premagati prelaz Glandon. Po spustu pa se bodo podali na znameniti Madeleine. Sledil bo spust proti Albertvillu. Do cilja pa še trije kategorizirani vzponi. Najprej Tamie, potem še Col de l'Epine in Col de la Croix Fry. Od tu bo sledilo samo še dobrih deset kilometrov spusta do cilja.

Ciljni vzpon dan pred večernim prihodom v cilj
Če so organizatorji dan pred koncem ponavadi izpeljali še kronometer, pa bo tokrat drugače. Odločili so se, da kolesarje presenetijo s še eno zahtevno etapo s ciljnim vzponov. Ta bo dolga vsega 125 kilometrov, kolesarji pa bodo morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Trije bodo tretje, po eden pa druge in prve kategorije. Prav na koncu bo tisti najtežji. Govorimo o vzponu ekstra kategorije do cilja na Annecy Semnozu. Po slabih 11 kiometrih vzpona z osemodstotnim povprečnim naklonom bo dokončno znan tudi zmagovalec stote dirke po Franciji.

Naslednji dan bo namreč priložnost za proslavljanje. Etapa se bo začela v Versaillesu in v večernih urah - nekje med 21.25 uro in 21.46 uro - končala, kot je to že običajno, na pariških Elizejskih poljanah. Vsekakor Tour, vreden ogleda. Tour, ki bo, tako vsaj upamo, napet vse do konca. Brez dvoma bo to Tour, namenjen odličnim hribolazcem, kar je za francosko preizkušnjo prava redkost. Vsekakor bodo na 3404 km dolgi preizkušnji zmagovalca določili vzponi.

Napoved stote dirke po Franciji
 

Predstavitev trase dirke po Franciji 2013
 

Zemljevid dirke po Franciji 2013

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ