Tour: Croix de Fer, Telegraphe, Galibier ...

Tour: Croix de Fer, Telegraphe, Galibier ...
19.07.2017 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji na dirki po Franciji sta dva odločilna dneva v Alpah. Najprej etapa do Serre Chevaliera z najvišjo točko na letošnji dirki.
VZPONI V 17. ETAPI
Col d'Ornon na 30 km: dolžina 5,1 km, povprečni naklon: 6,7 %, nadmorska višina 1371 m, 2. kategorija. Col de la Croix de Fer na 78,5 km: dolžina 24 km, povprečni naklon 5,2 %, nadmorska višina 2067 m, ekstra kategorija. Col du Telegraphe na 132,5 km: dolžina 11,9 km, povprečni naklon 7,1 %, nadmorska višina 1566 m, 1. kategorija. Co du Galibier na 155 km: dolžina 17,7 km, povprečni naklon 6,9 %, nadmorska višina 2642 m, ekstra kategorija.

Pred kolesarji na dirki po Franciji je izjemno zahtevna alpska etapa. Govorimo o 183 kilometrov dolgi 17. etapi. La Mure bo gostil start, Serre Chevalier pa cilj.

Vmes bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Dva ekstra kategorije po enega pa prve in druge kategorije. Podatke o vzponih najdete tudi na desni strani. Najprej se bodo kolesarji soočili z vzponom druge kategorije, ki bo predstavljal nekakšno ogrevanje pred tistimi pravimi prelazi.

5,1 km dolg klanec s povprečnim naklonom 6,7 % bo ravno dovolj zahteven, da bi lahko Michael Matthews spet za seboj pustil Marcela Kittla in morda celo dobil leteči cilj, ki bo na sporedu po 47,5 km dirkanja v mestu Allemont. S tem bi se še bolj zapletel boj za zeleno majico. Seveda pa bodo imeli svoje načrte tudi tisti, ki bodo želeli dobiti etapo. Kmalu po tem letečem cilju se bodo kolesarji spet pričeli vzpenjati. Tokrat na vzpon ekstra kategorije in že legendarni prelaz Toura Croix de Fer.

Dolg je kar 24 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 5,2 %. Vrh - ta bo po 78,5 km dirkanja - leži na 2067 metrih nadmorske višine. Sledil bo 22 kilometrov dolg spust v Saint Jean de Maurienne. To je nekakšna izhodiščna točka na številne vzpone. Tokrat so organizatorji izbrali morda najbolj poznanega v okolici. Govorimo o vzponu na Galibier. Iz te smeri pa se moraš najprej povzpeti na Col du Telegraphe, sicer vzpon prve kategorije. Na vrh, ki leži na 1566 metrih nadmorske višine bodo kolesarji prišli po 132,5 km dirkanja.

Ta vzpon je dolg 11,9 km, povprečni naklon pa znaša 7,1 %. Sledil bo krajši, skoraj pet kilometrov dolg spust v dolino Valloire. Potem pa že omenjeni 17,7 km dolg vzpon na Galibier s povprečnim naklonom 6,9 %. Govorimo o z 2641 metri nadmorske višine najvišji točki letošnje dirke po Franciji. A cilj ne bo na vrhu – tja bodo kolesarji prišli po prevoženih 155 kilometrih – ampak v dolini. Spust do cilja v Serre Chevalieru bo dolg kar 28 kilometrov, tako da bodo mnogi lahko marsikaj izgubljenega v tem delu tudi nadoknadili.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ