Tour: Najprej 6 vzponov in znameniti Colombier

Tour: Najprej 6 vzponov in znameniti Colombier
17.07.2016 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji na dirki po Franciji je vsekakor izjemno zahtevna etapa s šestimi kategoriziranimi vzponi.

Po sprinterski etapi in prevladi Marka Cavendisha bodo na dirki po Franciji na svoj račun spet prišli hribolazci. 159 kilometrov dolga 15. etapa se bo začela v mestu s 40 tisoč prebivalci Bourg en Bresse. Cilj bo sploh prvič gostil Culoz, sicer kraj z 2.900 prebivalci.

Vmes pa bo etapa vsekakor zelo zahtevna. Že takoj od starta bosta na sporedu dva kratka klanca. Po 16 kilometrih se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na vzpon prve kategorije. Govorimo o 780 metrov visokem prelazu Berthiand (dolžina 6 km, povp naklon 8,1 %), ki se bo končal po prevoženih 23 kilometrih. Sledil bo krajši spust in razgiban del vse do 42 kilometra.

Potem pa vzpon druge kategorije. Vse do 794 metrov nadmorske višine. Tam bodo kolesarji prečkali Col du Sappel (8,8 km in 5,6%). Po 63 kilometrih bo vrh 968 metrov visokega vzpona tretje kategorije Col de Pisseloup (4,9 km in 5,8 %). Po krajšem spustu in ravnini bo sledil nov vzpon tretje kategorije. Tokrat bodo kolesarji prvič v etapi prečkali mejo tisočih metrov nadmorske višine. Povpzeli se bodo na 1113 metrov visoki Col de la Rochette (5,1 km in 5,4 %).

Vrh bo po prevoženih 79 kilometrih. Sledil bo spust in krajši nekategoriziran vzpon. Potem pa spet spust v mesto Lochieu. Po stotih kilometrih dirkanja se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na edini vzpon ekstra kategorije. Govorimo o 12,8 km dolgem klancu na Grand Colombier. Povprečni naklon znaša 6,8 %. Vrh pa leži na 1501 metru nadmorske višine. Po spustu v Angleort bodo kolesarji hitro prišli v mesto Culoz, ki bo gostilo cilj.

A najprej bodo ciljno črto po 136 prevoženih kilometrih zgolj prečkali in nadaljevali z dirko. Povzpeti se bodo namreč morali še na vzpon prve kategorije. To bo Lacets du Grand Colombier. Vzpon je dolg 8,4 km, povprečni naklon znaša 7,6 %, vrh pa leži na 891 metrih nadmorske višine. Kolesarji ga bodo dosegli na 146 kilometru. Sledil bo samo spust v Anglefort in potem še dobrih deset kilometrov ravnine do cilja.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ