Tour: Specialized nesporni zmagovalec

Tour: Specialized nesporni zmagovalec
30.07.2014 AVTOR: D. Z.
Kaj, če bi po dirki po Franciji na zmagovalce pogledali iz nekoliko drugačnega zornega kota? Z vidika proizvajalcev?
.

Vincenzno Nibali je prepričljivo in povsem zasluženo dobil dirko po Franciji. A pri pelotonmagazine.com so na zmagovalce pogledali iz drugega zornega kota. Kateri proizvajalci koles in ostalih komponent so se veselili največjega števila zmag? In, kot boste lahko videli, so nesporni zmagovalci pri Specializedu. To je tudi pričakovano, saj Specialized opremlja kar tri World Tour ekipe.

Okvirji
Kolesarji, ki so uporabljali Specializedove modele Tarmac so dobili kar devet etap. Začel je Vincenzo Nibali z zmago v drugi etape, na pomoč pa so mu priskočili še kolesarji Tinkoff Saxa in člani Omega Pharme Quick Stepa. Če sem prištejemo še zmago Tonyja Martina s Specializedovim kolesom za kronometer, je Specialized slavil kar deset zmag. Na drugem mestu je Giant Propel. Štiri zmage jim je prislužil Marcel Kittel. Tretje mesto si delita Ridley – Greipel je zmagal z Noahom Fast, Gallopin pa s Heliumom – ter Canyon Aeroad. Dve etapi je uspel dobiti član Katjuše Aleksander Kristoff. Do zmag so uspeli priti še kolesarji, ki so uporabljali naslednje znamke koles: Bianchi Infinito CV (Lars Boom), Focus Izalco MAX (Blel Kadri), Cervelo (Ramunas Navardauskas), Specialized Shiv (Tony Martin). Zanimivo. Pri Cannondalu se lahko pohvalijo z zeleno majico (Peter Sagan) in tudi z najbolj bojevitim kolesarjem Toura (Alessandro De Marchi), a na Touru niso uspeli dobiti etape.

Komponente
Kolesarji, ki so uporabljali Shimanove menjalnike, so zmagali v osmih etapah. Boj s Campagnolom so bili vse do zadnje etape, ko jim je »zmago « priboril Marcel Kittel. Campagnolo je Tour končal s sedmimi etapnimi zmagami, SRAM pa s šestimi.

Obroči
Najuspešnejši so bili kolesarji na obročih Shimano Dura Ace. Veselili so se petih zmag. Nibali je Corimi privozil štiri zmage in jo kar sam popeljal na drugo mesto. Tretje mesto so si s po tremi zmagami razdelili kar trije proizvajalci: Mavic (Kristoff, Navardauskas), Zipp (Martin, Trentin) in Roval (Majka, Rogers). Sledita še Campagnolo in Fulcrum.

Čelade
Med čeladami so se največjega števila zmag spet lahko veselili pri Specializedu. Kolesarji z modeli Evade, Prevail in S-Works McLaren TT so dosegli deset etapnih zmag. Marcel Kittel je čeladi UVEX Race 5 prinesel drugo mesto, saj je dobil kar štiri etape. Tretje mesto sta si s po dvema zmagama razdelila Lazer Z1 (Greipel, Gallopin) in Giro Synthe (Kristoff). Na četrtem mestu so s po eno zmago trije. To so Bell Star Pro (Boom), Ekoi Ekcel (Kadri) in POC Octal (Navardauskas).

Kolesarski čevlji
Spet lahko govorimo o prevladi uporabnikov Specializedovih čevljev. Z modelom S-Works so kolesarji osvojili sedem etapnih zmag. Seveda po zaslugi Astane in Tinkoff Saxa. Na drugem mestu je legendarni SIDI Wire. Čeprav vozijo Specializedova kolesa, pa Sidijeve čevlje uporabljajo tudi pri Omega Pharmi Quick Stepu. Tako so Boom, Martin in Trentin Sidiju priborili pet etapni zmag. Tretje mesto si s po štirimi etapnimi zmagami delita Gaerne G Chrono (Kristoff, Greipel, Gallopin) in Shimano R320 (Kittel). Četrti je Mavicov model, ki ga v prodaji še ni. Uporabljal pa ga je Kadri.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ