Tour: Za pokojnega lastnika, za nove pogodbe in za Richieja Porta

Tour: Za pokojnega lastnika, za nove pogodbe in za Richieja Porta
28.06.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tour de France. Moštvo BMC je razkrilo imena osmih kolesarjev. Vse se bo vrtelo okrog glavnega aduta Richieja Porta.

Kaj se bo zgodilo z moštvom BMC, kaj s številnimi kolesarji, osebjem? Bo ekipa resnično razpadla ali pa bodo vodilni v zadnjem trenutku uspeli pritegniti nove vlagatelje? Številna vprašanja se porajajo tik pred začetkom dirke po Franciji. Letos je v 75 letu starosti umrl Andy Rihs, z Jimom Ochowitzem solastnik moštva. Ochowitz se že precej časa trudi, da bi dobil novega generalnega sponzorja, a je pri tem očitno neuspešen. Govori se, da bi lahko tudi Tag Heuer prevzel vlogo prvega sponzorja, a zaenkrat vsega tega še nihče ni potrdil.

Dejstvo je, da letos poteče pogodba s proizvajalcem koles BMC in prav lahko se zgodi, da bo ekipa razpadla. Zato bodo imeli kolesarji še poseben motiv za dobre predstave na bližajoči se dirki po Franciji. Glavni adut bo vsekakor Richie Porte, ki naj bi že bil blizu dogovora za prestop v moštvo Trek Segafredo. A zaenkrat je član moštva BMC. Po slabem prvem delu sezone je odlično pripravljenost potrdil na pred dnevi končani dirki po Švici, ki jo je tudi dobil. Porte je leta 2016 Tour končal na petem mestu, lani pa je po grozljivem padcu na spustu proti Chamberyju odstopil.

“Pripravljen sem na Tour de France. Zmaga na dirki po Švici mi je dala dodatno samozavest, tudi zato, ker še nisem bil v najboljši formi. To je bila tudi pomembna dirka za ekipo. Fantje so bili fantastični. Ekipa za Tour je zelo podobna tisti v Švici. Dodali smo samo Bevina in Carusa. Po višinskih pripravah bom na startu v pokrajino Vendee prišel prepričan, da sem naredil vse, kar sem lahko,” je dejal Richie Porte. Dodal je še, da si želi priti med prve tri v skupnem seštevu: “Čeprav se zdi, da gre za obrabljeno frazo, pa vendarle smo lani videli, da se lahko zgodi karkoli. Mislim, da imamo dobro ekipo, trasa pa mi tudi ustreza. Dirkanja se že veselim.”

Na prelazih mu bosta ob strani stala leta 2012 peti na Touru Tejay Van Garderen in lani 11. na Touru Damiano Caruso. Potem so tu še Patrick Bevin, Simon Gerrans, Stefan Kung in Michael Schar. Tisti, ki bo sicer pomagal Portu, a imel tudi proste roke je olimpijski prvak in mojster za enodnevne klasike Greg Van Avermaet, ki je na Touru že dobil dve etapi: “Kot vedno sem motiviran. Osebni cilj je etapna zmaga, poleg tega želim Portu pomagati priti na oder v Parizu. Vedno želimo biti dobri v ekipni vožnji na čas, zato bo tretja etapa za nas zelo pomembna. Nekaj posebnega bo nasopiti v deveti etapi, ki bo potekala po tlakovcih.” In, kaj je povedal Jim Ochowitz, ki je ekipo vodil že leta 2011, ko je na Touru končno zmago slavil njegov varovanec Cadel Evans? “To je ekipa z jasnim ciljem. Kolesarjem in osebju zaupam tako, kot sem jim leta 2011. NaTouru bomo dirkali v spomin na Andyja Rihsa. S tem se mu želim zahvaliti za 12-letno zaupanje in podporo.”

BMC Racing: Patrick Bevin, Damiano Caruso, Simon Gerrans, Stefan Küng, Richie Porte, Michael Schär, Greg Van Avermaet in Tejay van Garderen.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ