Tour: Zadnji spust zadnje gorske etape zaradi plazu vprašljiv

Tour: Zadnji spust zadnje gorske etape zaradi plazu vprašljiv
19.06.2018 AVTOR: DZ

Organizatorji dirke po Franciji se bodo morda morali odločiti za spremembo trase zadnje gorske etape. Plaz je namreč odnesel del cestišča na spustu s prelaza Aubisque.

19. oziroma zadnja gorska etapa na dirki po Franciji bo kolesarje vodila od Lourdesa do Larunsa. Govorimo o dvesto kilometrov dolgi preizkušnji s šestimi kategoriziranimi vzponi. Prva dva sta četrte kategorije. Sledijo prelaz prve kategorije Aspin in znameniti ekstrakategornik Tourmalet, ki bo z 2115 metri nadmorske višine tudi najvišja točka letošnjega Toura. Po 160 kilometrih bodo kolesarji prečkali še Col des Borderes, sicer vzpon druge kategorije.

Po spustu pa vzpenjanje na tokrat nekategorizirani Soulor in naprej do vrha prelaza Aubisque. Na 1709 metrov nadmorske višine bodo kolesarji prišli po 180 kilometrih dirkanja. Sledil bo samo še 20 kilometrov dolg spust do cilja. Tak je osnovni načrt. A te načrte lahko hitro pokvari zadnja novica, da je plaz odnesel del cestišča na spustu z Aubisqua. Do plazu je prišlo po hudem deževju in poplavah prejšnji teden v zahodnih Pirenejih.

Najbolj poškodovano naj bi bilo cestišče kmalu po začetku spuščanja v okolici smučišča Gourette. Etapa bo na sporedu 27. julija. Če oblastem cestišča ne bo uspelo popraviti, bodo morali organizatorji poiskati drugačno rešitev. Sprememba trase je seveda rešitev. A dejstvo je, da organizator največ denarja dobi s strani mesta, ki gosti cilj preizkušnje. Če pa bi etapo želeli končati v Larunsu in ohraniti večino vzponov bodo morali na koncu krepko podaljšati že tako dolgo etapo.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ