Tour: Želimo, da se preneha uporaba merilcev moči na dirkah

Tour: Želimo, da se preneha uporaba merilcev moči na dirkah
29.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

“Radi bi znova izpostavili željo, da se preneha uporaba merilcev moči na dirkah, ki ubijajo tako oboževano nepredvidljivost,” je dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme.

Christian Pruhdomme je predstavitev trase dirke po Franciji izkoristil tudi za poziv po ukinitvi merilcev moči med dirkami. Po njegovih besedah bi s tem pridobili na zanimivosti in nepredvidljivosti. Potem, ko se zmanjšanje ekip na osem kolesarjev na tritedenskih dirkah ni tako zelo obneslo, kot so mnogi pričakovali, iščejo organizatorji Toura nove možnosti, kako dirko narediti bolj zanimivo. Naslednje leto bo na Touru večje število krajših vzponov, na osmih izmed njih bodo na voljo tudi odbitne sekunde. “Vse je odvisno od UCI-ja, vendar pa govorim o tem, kako bi še poživili stvari,” je dodal Prudhomme:

“Merilci moči so zelo uporabni pri treningu, ko pa jih kolesarji uporabljajo na dirkah, vedo natančno, koliko truda še lahko vložijo, kako dolgo še lahko nadaljujejo v določenem ritmu. Če pa kolesar ne bi bil prepričan, če še ima dovolj moči, bi to spremenilo stvari.” Prudhommu je pritrdil tudi Thierry Gouvenou, zadolžen za trasiranje dirke po Franciji: “Vedno bolj mi je jasno, da si ljudje želijo bolj nepredvidljive in manj nadzorovane dirke. Javnost želi dirke, na katerih so glavni igralci kolesarji, ne športni direktorji ali tehnologija.” Seveda bo po vsej verjetnosti naletel na nasprotovanje nekaterih ekip, ki so leta 2014 ustanovile Velon. Govorimo o podjetju, ki gledalce oskrbuje z določenimi podatki, ki jih dobiva tudi s pomočjo merilcev moči.

“Mislim, da morajo to vsi spoznati. Da lahko taka stvar pomaga kolesarstvu. Javnost je to že spoznala, mislim, da so tudi organizatorji dirk to spoznali. Zdaj so na vrsti ekipe, kolesarji. Skupaj moramo najti rešitev, ali pa vsaj poskusiti,” je še dejal Gouvenou. Na te besede je za cyclingnews.com svoje mnenje podal olimpijski prvak Greg Van Avermaet: “Za tiste, ki se borijo za skupni seštevek ne vem. Lahko pa govorim zase. Sam na merilec moči sploh ne gledam. Gre bolj za občutke in to, kako daleč lahko greš. Sam na merilec moči pogledam šele na koncu, da vidim, kako hudo je vse skupaj bilo za moje telo. Kar se mene tiče, prepoved merilcev na dirkah ne bi nič spremenila,” je še dodal Van Avermaet.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ