Tožba proti Treku zaradi lažnivih navedb in zavajanja

Tožba proti Treku zaradi lažnivih navedb in zavajanja
13.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Bontrager

V New Yorku je bila vložena tožba proti podjetju Trek zaradi njihovih novih čelad Bontrager in tehnologije WaveCel. V tožbi zahtevajo 5 milijonov dolarjev, ker z rezultati raziskav zavajajo javnost.

V New Yorku je Andrew Glancey kot glavni tožnik vložil tožbo proti podjetju Trek zaradi tehnologije WaveCel, ki jo oglašujejo v svojih novih čeladah podjetja Bontrager, ki je hčerinsko podjetje Treka. Glancey in sotožniki navajajo, da je Trek pri svojih marketinški kampanji uporabljal zavajajoče podatke ter da so nepošteno interpretirali rezultate testov in jih prirejali tako, da so služili njihovim prodajnim interesom.

Jedro tožbe je nova tehnologija WaveCel, za katero Trek navaja, da je do 48-krat bolj varna in učinkovita v primeru padca kot klasične čelade, zato so precej navili tudi maloprodajno ceno in Bontragerjeve čelade s to tehnologijo v ZDA prodajali za okrog 300 dolarjev.

V tožbi navajajo, da je Trek v študiji, na katero so oprli svoje trditve, ni uporabil Bontragerjeve WaveCel čelade, temveč je teste opravil na čeladi Scott ARX, v katero so vkomponirali tehnologijo WaveCel. S to tehnologijo so nadomestili EPS spominsko peno, v primeru padca pa naj bi se celice premikale vsaka v svojo smer in tako silo udarca prenesle stran od glave.

Trek je ob predstavitvi novih čelad tehnologijo označil za »revolucionarno in najbolj napredno doslej«, kar je bilo sprejeto s veliko mero skeptičnosti. V odgovoru na tožbo iz podjetja navajajo, da tožniki niso predstavili nobenih primerov poškodb, ki bi nastale zaradi njihovih čelad, zato je po njihovem mnenju tožba neupravičena in jo nameravajo izpodbijati z vsemi pravnimi sredstvi.

G. Glancey bo zelo težko prišel do svojih 5 milijonov dolarjev, ki jih zahteva od Treka, saj imajo v takšnih primerih korporacije precej obširnejše pravno zaledje in več sredstev, ki so jim na razpolago. Vsekakor pa mu je uspelo vsaj to, da je Treku povzročil nekaj sivih las in precej slabe reklame.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ