Tragični junak svetovnega prvenstva gre na sodišče

Tragični junak svetovnega prvenstva gre na sodišče
19.10.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Se spomnite Nilsa Eekhoffa, ki je sprva dobil cestno dirko na svetovnem prvenstvu med mlajšimi člani? Kasneje so mu zmago odvzeli in mavrično majico je oblekel Samuele Battistella.

Na svetovnem prvenstvu v cestni dirki mlajših članov smo bili priča neverjetni potezi komisarjev. Nils Eekhoff je po izjemni vrnitvi v samem zaključku dirke slavil zmago. Nizozemci so proslavljali naslov svetovnega prvaka. Potem pa je prišla odločitev komisarjev. Eekhoffu so zmago odvzeli. Naslov prvaka pa pripisali sicer drugouvrščenemu Italijanu Battistelli. Razlog? Eekhoff je v prvi polovici dirke – ko je bilo do cilja še več kot 120 kilometrov – padel.

Dolgo je bil na tleh, poškodoval pa si je tudi ramo. Potem pa se je podal v lov za glavnino. Pri tem je izkoriščal zavetrje avtomobilov, tudi avtomobila nizozemske reprezentance. Te poteze niso ostale neopažene, a komisarji med samo dirko niso storili ničesar. Na cilj pa so ga, potem ko je proslavljal zmago diskvalificirali, ker naj bi vožnja v zavetrju bila predolga in tudi preveč nevarna. Eekhoff je v solzah zapustil ciljni prostor in se je šele kasneje oglasil medijem.

"Ko sem slišal za diskvalifikacijo, sem planil v jok. Nikoli se nisem zavedal, da počnem karkoli narobe ali, da se igram z ognjem," je takrat dejal 21-letni kolesar, ki je takoj tudi potrdil, da bodo z ekipo strokovnjakov preverili pravne možnosti za morebitno pritožbo. Zdaj so se tudi ob podpori Nizozemske kolesarske zveze odločili za pritožbo. Primer bo obravnavalo Mednarodno športno razsodišče.

V pritožbi poudarjajo, da je v tem primeru šlo za uveljavitev pravila, ki ga sicer na dirkah ponavadi tolerirajo in še zdaleč ne kaznujejo. "Uporaba tega pravila mora biti drugačna. Nilsu morajo tudi pojasniti, zakaj so takrat sprejeli tako odločitev, saj mu tega ni še nihče razložil," je dejal športni direktor Thorwals Veneberg, ki je še dodal: "Na ta način se bo morda naredilo nekaj dobrega za vse. Imeli bomo vsaj jasna pravila in uveljavitev le teh."

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ