Transalp 2016: Kraljevska etapa iz Bormia v Mezzano

Transalp 2016: Kraljevska etapa iz Bormia v Mezzano
21.07.2016 AVTOR: Anderluh Natalija
Današnji dan je verjetno prinesel odločitev o skupnem zmagovalcu letošnjega Transalpa

Peta etapa je bila dolga kar 86 kilometrov z 3073 višinci. V prvih 31 kilometrih so tekmovalci premagali kar 1700 višinskih metrov razlike iz Bormia vse do vrha prelaza Gavia, sledil je grd, skalnat spust do Case de Viso ter nato strm makadamski klanec, ki se je nadaljeval s singlami preko Alte via Comuna in Mede s spustom do prelaza Tonale. S spustom do tega prelaza je trasa bolj kot ne vodila vseskozi navzdol. Na tem dolgem zadnjem spustu se je po vsej verjetnosti končal boj za skupno zmago na Transalpu. Dvojica Topeak Ergon Racing, ki je za vodilnima zaostajala samo 5 sekund je nekje na 55 kilometru zaradi padca Kristiana Hyneka verjetno ostala brez možnosti za skupno zmago. Čeprav je partner Albana Lakate uspel priti do cilja, z zaostankom 9 minut in 20 sekund, je njegov nastop na jutrišnji etapi pod vprašajem, saj ima poškodovano desno ramo. Četrto zaporedno etapno zmago sta tako slavila Hermann Pernsteiner in Daniel Geismayr (Centurion Vaude 2) s časom 3:52.09 pred ekipo Wilier Force 1 (Johnny Cattaneo in Tony Longo) ter lanskima zmagovalcema Markusom Kaufmannom in Jochem Kassem (Centurion Vaude 1).

Bicikel.com prek Alp dvojica (Primož Lindič in Matej Kainz) danes ponovno med trideseterico. S časom 4:47.55 sta etapo zaključila na odličnem 27. mestu, v skupni razvrstitvi ostajata 28. V cilju oba utrujena, a zadovoljna. S pametno vožnjo v današnji etapi, ki je lahko marsikatero dvojico zaradi nevšečnosti, utrujenosti ali malenkostjo smole potisnila kakšno mesto nižje.

Med masterji se nadaljuje dominacija dvojice Wilier Force 2, Massimo Debertolis in Andreas Laner sta si zagotovila še peto etapno zmago na letošnjem Transalpu. Med grand masterji pa danes, po dveh drugim mestih, ponovno zmaga za vodilno dvojico, Hansjuerga Gerberja in Daniela Annaheima (baumat/bikeholidays.ch). Skoraj trinajst minut pred slovensko-nemško navezo, ki je bila danes tretja. Peter Vesel in Thorsten Damm sta nekaj časa izgubila predvsem zavolja defekta ter tako svoj zaostanek v skupni razvrstitvi žal povečala, razlika do vodilnih zdaj znaša 13 minut in 25 sekund. Sta pa še vedno trdno na drugem mestu v skupni razvrstitvi kategorije.

Napeto je v ženski kategoriji. Vodilna dvojica, Sarah Reiners in Cemile Trommer (Team Nutrixxion RAPIRO) sta uspele slaviti etapno zmago v ciljnem šprintu za vsega 0,1 sekundo pred Švicarkama Sabrino Compassi in Melanie Alexander. Tako še vedno ostajata v roza majicah vodilnih. Tudi v kategoriji mešanih parov je o zmagovalcu etape odločil ciljni šprint. Vodilna v skupni razvrstitvi, Sally Bigham in Ben Thomas sta za 0,4 sekunde zmago v kraljevski etapi morala prepustiti drugouvrščenima v skupni razvrstitvi, Silke Ulrich in Saschi Scwindling (Team Hezlicht Zypern), še vedno pa ostajata trdno v vodstvu.

Jutrišnja etapa bo po večerni plohi morda prinesla malo osvežitve, z malce manj višinci (2.364) in malce več kilometri (88,24) z enim samim pravim vzponom na prelaz le Fraine in s ciljem v Trentu. Samo še dve etapi nas ločujeta do končnega cilja v Arcu.

Rezultati

Spletna stran: bike-transalp.de/en/

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ