Tratnik blestel v Toskani, Božič in Brajkovič v Trentinu

Tratnik blestel v Toskani, Božič in Brajkovič v Trentinu
17.04.2012 AVTOR: D. Z.
V Italiji sta se začeli dve zelo pomembni etapni dirki tudi za Slovence. Najprej omenimo dirko po Toskani za člane do 23 let in še dirko po Trentinu za profesionalne kolesarje.
BMC najhitrejši
A najprej med elito. Z ekipnim kronometrom se je začela krajša etapna dirka po Trentinu, ki vsako leto na start privabi številne vrhunske kolesarje. Predvsem tiste, ki se kasneje za najvišja mesta potegujejo tudi na dirki po Italiji. Nič drugače ni letos. Dirka ekstra kategorije se je začela z dobrih 14 kilometrov dolgim ekipnim kronometrom. S tem so najhitreje, v 15 minutah in 50 sekundah, opravili kolesarji moštva BMC.

Tako je majico vodilnega v skupnem seštevku oblekel Taylor Phinney. Drugega mesta se je v Arcu veselila ekipa Astane, kjer sta z vožnjo na čas odlično opravila tudi Borut Božič in Jani Brajkovič. Njuna ekipa je zaostala zgolj za deset sekund, tako da ima Brajkovič odlično izhodišče pred že tradicionalno zahtevnimi preizkušnjami v Trentu. Tretje mesto je pripadlo domači ekipi Colnago-CSF Inox. Ta je bila še za tri sekunde počasnejša.

Precej slabši pa so bili kolesarji Ag2r-La Mondiale, kjer je nastopil tudi Gregor Gazvoda. Ti so z zaostankom 53 sekund zasedli 15. mesto. Do konca dirke so še tri etape, najtežja pa bo tretja, ki se bo končala na zastrašujoče strmem vzponu Punta Veleno. Tudi zadnja bo zahtevna, cilja pa bo na prelazu Pordoi. Obeta se torej velik spektakel.

Tratnik izjemen v Toskani!
Začela se je tudi etapna dirka po Toskani, ki je namenjena mladim kolesarjem do 23 let in šteje za Pokal narodov. Na startu prve etape je bilo 144 kolesarjev. Takoj na začetku je prišlo do številnih napadov in že po 15 kilometrih se je v ospredju znašla skupina enajstih kolesarjev, med katerimi sta bila tudi dva člana slovenske reprezentance. Tim Mikelj in Jan Tratnik.

Po 50 kilometrih dirkanja je glavnina za njimi zaostajala zgolj za minuto. Ob začetku edinega prave vzpona na Valico della Croce ai Mori so ubežniki imeli že več kot tri minute prednosti pred glavnino. Na vrh tega vzpona je prvi prišel Belgijec Smeyers, v spustu pa je grdo padel Becis, ki so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. V nadaljevanju pa je prišlo tudi na čelu do sprememb.

Tratnik končal kot tretji
V ozadju je bila glavnina vse bliže, pet kilometrov do cilja je zaostajla zgolj za 20 sekund, medtem ko so si odločilno prednost privozili trije kolesarji. Barbin, Lutsenko in Tratnik. Med temi se je tudi vnel boj za končno zmago. Po 164 kilometrih in skoraj štirih urah dirkanja. Potem, ko so progo premagali s povprečno hitrostjo 42,5 km/h, je bil v sprintu najmočnejši domačin Enrico Barbin. Premagal je Alekseja Lutsenka in Jana Tratnika.

V skupnem seštevku ima Tratnik na tretjem mestu štiri sekunde zaostanka za današnjim zmagovalcem. V drugi etapi bo nosil majico najboljšega po točkah. To bi sicer moral nositi Barbin, vendar bo on že odet v prestižnejšo majico vodilnega v skupnem seštevku. "Nismo si mislili, da bomo prišli do cilja. Vsi smo dobili ukaz, da smo od starta pozorni in pokrivamo pobege. Ko sem videl, da so se zbudile take nacije kot sta Belgija in Francija, sem se jim pridružil in vse se je dobro izteklo," je dejal presrečni zmagovalec.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ