Tratnik in Pogačar med deseterico, Van der Poel do zmage

Tratnik in Pogačar med deseterico, Van der Poel do zmage
31.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Zadnja preizkušnja pred dirko po Flandriji - Dwars door Vlaanderen. Dobil jo je Mathieu Van der Poel. Jan Tratnik 9., Tadej Pogačar 10.

Dirka Dwars door Vlaanderen je dirka, ki predstavlja še zadnjo pripravo pred eno izmed petih največjih klasik - dirko po Flandriji. Nekateri, kot na primer Matej Mohorič in Wout Van Aert so se dirki odpovedali, saj imajo za sabo tudi že dovolj naporen in intenziven program, aprilsko dirkanje pa je tudi zelo naporno. Zato pa sta se na dirke po odpeljani klasiki Milano-Sanremo vrnila Jan Tratnik in Tadej Pogačar.

Prišel je tudi Mathieu Van der Poel, ki se po prestani poškodbi pospešeno pripravlja na dirko po Flandriji. V Belgiji pa je že dlje časa tudi Luka Mezgec. Pred njimi pa 183 kilometrov dolga dirka. Skupinica Johan Jacobs (Movistar), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Kelland O'Brien (BikeExchange-Jayco), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauces-WB) in Aaron Verwilst (Sport Flanders-Baloise) si je na ravninskem prvem delu privozila dobrih pet minut prednosti.

Takrat se je tudi glavnina prebudila. Predvsem Alpecin Fenix je želel narediti dirko težko in 90 kilometrov pred ciljem so pomočniki Mathieuja Van der Poela krepko pospešili. Potem je prišlo do padca in kmalu zatem tudi do selekcije. 70 kilometrov pred ciljem sta na vzponu Berg Ten Houte napadla Turner in Tom Pidcock. Pogačar in Tratnik sta ostala ujeta v ozadju. Ob Pidcocku in in Turnerju so bili v skupinici tudi Van der Poel, Benoot, Kung, Campenaerts.

Sami močni tekmovalci in jasno je postalo, da jih bo težko kdo ujel. Kasneje se je v lov za njimi prek Kanarieberga podal Tadej Pogačar, a je bilo prepozno. Složna osmerica je bila premočna, pa čeprav se jim je Pogačar približal an vsega deset sekund. Kasneje so Pogačarja ujel in poskusil je še večkrat. Pridružila sta se mu še Madouas in Jan Tratnik in skupaj so bili dovolj močni, da jih zasledovalci niso uspeli več ujeti.

A vodilni so bili vseeno nedosegljivi, pa čeprav se je ta razlika zmanjšala na vsega pol minute. V ospredju so 20 kilometrov pred ciljem nekateri že pričeli z ostrimi napadi. Osem kilometrov pred ciljem je Campenaerts pospešil. Z veliko težavo so zvezdniki v ozadju izničili prednost. 1,5 km pred ciljem je spet napadel Tiesj Benoot in pridružil se mu je Mathieu Van der Poel. Skupaj sta prišla v ciljni sprint.

Tam pa ni bilo časa za taktiziranje. Van der Poel se je postavil na čelo in zelo zgodaj začel s sprintom. Bil je premočan za Benoota in tako se je lahko veselil zmage. Benoot je bil drugi. Sprint za tretje mesto je v kraju Waregem dobil Tom Pidcock. Sledili so Campenaerts, Politt, Kung, O’Brien in Turner. Z dobrima dvema minutama zaostanka je bil deveti Jan Tratnik, deseti pa Tadej Pogačar. Luka Mezgec je bil 36.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ