Tratnikov šov in Vlasova zmaga

Tratnikov šov in Vlasova zmaga
05.02.2022 AVTOR: DZ

Dirka po Valenciji. Jan Polanc in Jan Tratnik v pobegu dneva. Tratnika ujeli kot zadnjega ... Do zmage in vodstvo Aleksander Valsov.

Na dirki po Valenciji so kolesarji opravili s tretjo, obneme tudi najtežjo, kraljevsko etapo. Iz Alicanteja so se kolesarji podali na 155 km dolgo pot do cilja na Antenas del Maigmo. Premagati so morali šest kategoriziranih vzpnov, prav zaključni je bil najtežji. Dolg je bil 9,8 km, povprečni naklon pa 7,5-odstoten.

Vmes je bil tudi makadamski odsek. Na startu zaradi dveh pozitivnih rezultatov na Covid-19 ni bilo ekipe BikeExchange. Po prvi uri dirkanja - ritem je bil izjemno hiter, kar priča povprečna hitrost, ki je znašala 48 m/h - se je izoblikovala manjša skupina ubežnikov, v kateri sta bila tudi Jan Polanc in Jan Tratnik. Prišlo je do nekaterih sprememb v ospredju, a na koncu si je 11 kolesarjev - ob Slovenca sta bila zraven - privozilo dobrih dve minuti in pol prednosti.

V glavnini so največ dela opravili člani Quick Stepa, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Remca Evenepoela. Na pomoč so jim prišli še člani Bore Hansgrohe. 19 kilometrov pred ciljem je v ospredju napadel Tratnik in le Valter Attila mu je lahko na razdalji dobrih desetih sekund poskušal slediti. Vendar pa ga ni uspel ujeti in Tratnik je v ospredju začel tudi zaključni vzpon.

Ob vznožju je imel dobro minuto prednosti, kar pa za tako strm in zahteven vzpon ni bilo dovolj. Skupina zasledovalcev je bila izjemno močna in tudi Remco Evenepoel je pokazal nekaj slabosti. S težavo je sledil pospeševanjem Valverdeja, ki je kot prvi izmed favoritov napadel 4,5 km pred ciljem, in potem Fuglsanga, pa Vlasova. Ob začetku makadamskega odseka so najboljši ujeli tokrat zares odličnega Tratnika.

"Moj izbor pobegov je izjemen. Izbereš naježjo s strmim ciljnim klancem. Kljub vsemu sem vesel, da sem bil v ospredju, in da sem dal vse od sebe. Zagotovo zelo dober trening pred naslednjimi dirkami," je na družabnih omrežjih zapisal Tratnik. Sledil je napad Vlasova. Nihče mu ni mogel slediti in takrat so pričele nastajati večje razlike. Vlasov je dobil etapo s 14 sekundami naskoka pred mladim Carlosom Rodriguezom in 21 sekundami prednosti pred Enricom Masom.

Sledili so Pello Bilbao, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Giulio Ciccone in na osmem mestu z 41 sekundami zaostanka Evenepoel, i je tako izgubil majico vodilnega v skupnem seštevku. Vlasov ima pred njim dva dni pred koncem kar 32 sekund naskoka. Rodriguez je z dodatnimi štirimi sekundami zaostanka tretji. Najboljši Slovenec Matej Mohorič je 12. Zaostaja za 2:54.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ