Tratnikova blesteča vožnja po makadamskim poteh

Tratnikova blesteča vožnja po makadamskim poteh
12.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Classica Jaen. Enodnevna dirka po makadamskih odsekih. Lani jo je dobil Tadej Pogačar, letos pa je bil Jan Tratnik tretji. Oier Lazkano je zmagal.

Jan Tratnik odlično pripravljen
Zaradi močnega deževja v zadnjih dneh so bili organizatorji dirke Classica Jaen primorani v skrajšanje preizkušnje. Predvsem so morali odstraniti najbolj namočene makadamske odseke, ki so bili v teh dneh praktično preveč blatni za cestna kolesa.

Namesto 62,4 km takih poti so morali kolesarji premagati 17,9 odsekov. Kljub vsemu smo videli veliko akcije in zanimivo dirkanje. Na startu so bili nekateri vidnejši kolesarji iz zadnjih let. Med drugimi vsekakor Wout Van Aaert, ki pa je imel dobrih 50 kilometrov pred ciljem defekt in je ostal izven igre za najvišja mesta, saj je menjava zadnjega obroča potekala preprosto predolgo.

Jumbo Visma je predtem že začela lov za četverico ubežnikov. To so bili Arrieta, Prodhomme, Lazkano in Cepeda. Po Van Aertovih težavah so se prebudili kolesarji Ineosa in pričeli narekovati ostrejši ritem, a tudi Michal Kwiatkowski se je zaradi težav s kolesom znašel v ozadju. Jan Tratnik pa je bil vseskozi v ospredju. Na pravem mestu, izmed kolesarjev Visme pa je bil ob njem samo še Sepp Kuss.

40 kilometrov pred ciljem sta v ospredju vztrajala samo še dva ubežnika. Prodhomme in španski državni prvak Lazkano, ki je z napadom poskušal na makadamskem odseku 22 kilometrov pred ciljem. Ubežnika sta imela še dve minuti prednosti. Na naslednjem odseku, ko je bilo do cilja že manj kot 15 kilometrov, pa je v ospredju sam ostal Lazkano, v lov za njim - imel je samo še dobre pol minute prednosti - pa se je podal skupinica štirih kolesarjev.

Jan Trantik je bil spet izjemen. Potem pa Sepp Kuss, Tim Wellens in Bastien Tronchon, ki ni sodeloval, saj je bil v ospredju še klubski kolega Prodhomme, ki pa Lazkana ni mogel več ujeti. Po dobrih treh urah in 44 minutah dirkanja je Lazkano slavil zanj veličastno zmago v dresu državnega prvaka. Uspelo mu je ohraniti prednost, pa čeprav je v pobegu sodeloval vse od začetka dirke.

Zasledovalci so ujeli Prodhomma, Kuss pa je narekoval ritem, tako da je postalo jasno, da se bo Tratnik podal v boj za drugo mesto. 30 sekund za zmagovalcem pa je drugo mesto zasedel Bastien Tronchon. Jan Tratnik je bil tretji, Tim Wellens četrti. Sledili so Prodhomme, Kuss, Kwiatkowski, Canal, Beullens … Po drugem mestu pred dnevi je Tratnik spet pokazal, kako izvrstno je pripravljen na začetku sezone.

Oman: Mladeniča prva dva
Na dirki po Omanu bi morala biti na sporedu zahtevnejša etapa, a so jo morali organizatorji zaradi močnega deževja skrajšati, tako da zaključnih vzponov kolesarji niso odpeljali. Etapa se je začela v parku Naseem, končala pa v Al Bustanu. Dolga je bila 76 kilometrov.

Namesto, da bi spremljali boj za zmago v skupnem seštevku smo tako videli sprint glavnine. Po manj kot dveh urah sta prevladovala mladeniča iz moštva Soudal Quick Step. 19-letni Francoz Paul Magnier je slavil drugo zmago v tej sezoni, drugi pa je bil 21-letni Američan Luke Lamperti, ki je bil letos že tretjič drugi, enkrat pa tretji. Je pa Lamperti prevzel vodstvo v skupnem seštevku, ist čas pa ima do Finn Fisher Black. Tretji je Diego Ulissi.

V Kolumbiji Contreras do končne zmage
Zadnja šesta etapa na dirki po Kolumbiji je bila vsekakor zelo zanimiva. 138 kilometrov dolga preizkušnja od Sopote do Bogote je bila pestra zaradi 2,9 km dolgega vzpona tretje kategorije, ki se je končal 12 km pred ciljem. Kljub vsemu do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo.

Etapo je dobil Jhonatan Restrepo, ki je ugnal Richarda Carapaza in Alejandra Osoria. V skupini 12 kolesarjev, ki so se borili za zmago je bil tudi vodilni Rodrigo Contreras, ki se je veselil končne zmage s šestimi sekundami prednosti pred Carapazom in 26 sekundami prednosti pred Jonathanom Kleverjem Caicedom. Sledili so Uran, Bernal, Tejada, Sosa, Chaves, Mendez, Reyes.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ