Tratnikova vztrajnost in Pogačarjeva genialnost za bronasto medaljo

Tratnikova vztrajnost in Pogačarjeva genialnost za bronasto medaljo
25.07.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je spet spisal novo poglavje v zgodovini slovenskega kolesarstva. V Tokiu je po hudem boju prišel do bronaste medalje.

Kolesarji na olimpijskih igrah so se soočili z nadvse zahtevno traso. Dirka je bila dolga 234 kilometrov, vzponov pa dovolj, da so lahko na končni uspeh računali hribolazci. Četverica Slovencev je spadala v ožji krog favoritov, saj sta bila na startu Tadej Pogačar in Primož Roglič. Kmalu po startu je prišlo do pričakovanega pobega kolesarjev, ki favoritov niso ogrožali.

Skupino so sestavljali: Nic Dlamini, Michael Kukrle, Juraj Sagan, Polychronis Tzortzakis, Eduard-Michael Grosu, Aular Sanabria, Paul Daumont in Elčin Asadov. Privozili so si skoraj 20 minut prednosti. Takrat se je na čelo glavnine postavil Jan Tratnik in pričel z narekovanjem ritma. 150 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca, v katerega je bil spet vpleten tudi Geraint Thomas, ki je kasneje odstopil, medtem ko je Tratnik vztrajal v ospredju.

Praktično je sam skrbel za to, da se je razlika med glavnino in ubežniki hitro zmanjševala. Na pomoč mu je priskočil le olimpijski prvak Greg Van Avermaet. Tratnik ni popustil niti ob napadu nekaterih kolesarjev na najdaljšem vzponu dneva proti gori Fuji. In tako je bil prav Tratnik tisti, ki je glavnino pripeljal na dirkališče v Fujiju, kjer je bil tudi cilj. S Tratnikovo pomočjo je vse manjša skupina izničila napade Nibalija, Evenepoela, Carusa, Dunbarja in Carusa …

A pred kolesarji je bil še najstrmejši prelaz Mikuni. Tik preden so se podali nanj, je padel Jan Polanc, ki je že prej imel težave s kolesom. Tratnik se je po več kot sto kilometrih narekovanja ritma umaknil, sledil je šov glavnih favoritov. Primož Roglič je popustil, oster ritem pa je narekoval Tiesj Benoot. Mnogi so zaostali in njegovo delo je nadaljeval Mauri Vansevenant. Potem pa je na najstrmejšem delu 37 km pred ciljem pospešil Tadej Pogačar.

Sledila sta mu lahko le Michael Woods in Brandon McNulty, ki je Pogačarju celo priskočil na pomoč pri narekovanju ritma. Zasledovalci z Woutom Van Aertom so vztrajali, tako da si trojica v ospredju ni uspela privoziti večje prednosti in na vrhu vzpona se je v ospredju izoblikovala manjša skupina skupina najmočnejših. In sledilo je taktiziranje. Številna pospeševanja smo videli. Predvsem pa so bili vsi pozorni na napade Van Aerta in Pogačarja.

Po neuspelih poskusih Mollema in Fuglsanga, pa 25 kilometrov pred ciljem pospešil McNulty. Sledil mu je Richard Carapaz in hitro sta si privozila občutnejšo prednost. Složno sta sodelovala, medtem ko je v ozadju predvsem Van Aert opravil levji delež pri lovu na ubežnika. Belgijec je z dolgim napadom skupino pripeljal na vsega 14 sekund zaostanka. Ujel je obnemoglega McNultyja, Carapaz pa je vztrajal.

Zlata medalja je bila oddana, ko Van Aertu pri lovu ostali niso pomagali. Ostal jim je boj za drugo mesto. Ob številnih napadih ni prišlo do razlik. Van Aert je skrbel, da ostalim ni uspelo pobegniti. Sledil je sprint. Van Aert je bil na prvem mestu, Tadej Pogačar pa tik za njim. Takoj po začetku sprinta je postalo jasno, da bomo videli njun dvoboj za drugo mesto.

Šele po fotofinišu pa je srebrno medaljo osvojil Van Aert, medtem ko ga je Pogačar na ciljni črti skorajda prehitel. Osvojil je izjemno tretje mesto. Zgodovinsko za Slovenijo. Sledili so Bauke Mollema, Michael Woods, Brandon McNulty, David Gaudu, Rigoberto Uran in Adam Yates. Primož Roglič je dirko končal na 28. mestu, Jan Polanc na 43. in Jan Tratnik na 67. Pogačar je zdaj izboljšal peto mesto Andreja Hauptmana na olimpijskih igrah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ