TREK TOP FUEL 8 29: Vrnitev visokih oktanov

TREK TOP FUEL 8 29: Vrnitev visokih oktanov
27.09.2016 AVTOR: Urednik Bicikel
Trek je za sezono 2016 temeljito prevetril ponudbo višjega razreda koles za kros. Najbolj očitno je slovo modela Super?y, ki ga nadomešča po štiriletnem premoru ponovno obujeni Top Fuel. Popolnoma prenovljen se na krožna igrišča vrača dirkalnik, ki le še

Trek Top Fuel 8 29
2.899 €, Funsports | www.funsports.si 
T: 01 5104 940


Specifikacija:
Okvir: aluminij, vzmetenje ABP+Full Floater, stožčasta cev E2, bovdni in hidravlična cev za potopno oporo skriti v okvirju, nihajni člen iz magnezija EVO, ščitnik spodnje cevi, 100 mm hoda Vilice: Fox Performance 32 Float FIT4, 100 mm, 110×15 mm
Amortizer: Fox Performance Float
Obročniki: Bontrager Mustang Elite, 15×110 in 142×12 (Boost), TLR
Plašči: Bontrager XR1 Expert, 29×2,20˝, TLR
Prestavne ročice: Shimano SLX
Prednji menjalnik: Shimano Deore
Zadnji menjalnik: Shimano XT
Verižnik: Shimano HG50, 11-36, 10p
Gonilka: Shimano M627, 36/22
Zavore: Shimano Deore, rotorji 160/160 mm
Sedež: Bontrager Evoke 2
Sedežna opora: Bontrager Rhythm Elite
Krmilo: Bontrager Elite, 720 mm
Krmilna opora:  Bontrager Elite, 80 mm

Popolnoma prenovljen Top Fuel se na krožna igrišča vrača dirkalnik, ki le še bežno spominja na 26-palčnika, ki se je poslovil s prihodom tventinajnerjev.

In osnova novih modelov za terenske specialkarje so ravno 29-palčni obročniki. Lažje premagovanje terena v večjih čevljih podkrepijo še toga šasija z vpetji Boost in sodobna prilagodljiva geometrija. Top Fuel je vstopni model med visokooktanska goriva in je na voljo v moški in ženski izvedbi ter namenjen kolesarjem, ki na dirkah ne lovijo stopničk. Bolje opremljeni model 9 je opremljen z RockShoxovo kombinacijo vilic Sid in amortizerja Monarch s poenoteno hidravlično zaporo hoda na krmilu. Za karbonski model 9.8 SL je treba odšteti še tisočaka več, projektil za svetovni pokal 9.9 SL pa stane skoraj devet tisočakov.

Razširjeno aluminijasto podvozje

Trek je bil skupaj s Sramom glavni agitator standarda Boost, ki naj bi večjim obročnikom prinesel boljšo togost in prostor za vedno širše pnevmatike. Okvir iz njihove zlitine »alpha platinum « kakopak uporablja novi standard in takoj nam pade v oči obilica prostora ob straneh pnevmatik, ki v resnici sploh niso tako ozke. Cevi so bile pred varjenjem podvržene temeljiti mehanski obdelavi, a končna oblika okvirja je umirjena in prav nič vsiljiva ter v črni mat barvi daje kolesu elegantno podobo.

Napeljava bovdnov je praktična in diskretna. Deloma se skrijejo v spodnji cevi, z zunanje strani objamejo amortizer in se spet skrijejo pod spodnje cevi zadnjega trikotnika. Zgornja cev je radikalno spuščena, zato zahteva ojačitveni mostiček na spoju s sedežno cevjo, katerega estetiko hitro upraviči praktičnost, kadar moramo hitro skočiti s kolesa.

Trek že dolgo prisega na vzmetenje z enim vrtiščem s tremi pomembnimi izboljšavami. Spoj cevi zadnjega trikotnika je kar na osi zadnjega pesta (ABP – Active Brake Pivot), kar poenostavi konstrukcijo in zmanjša vpliv zavor na aktivacijo vzmetenja. Zgornje cevi premikajo tog nihajni člen iz enega kosa aluminija. Pripete so z ovalno objemko (Mino Link), ki jo lahko obrnemo, če želimo nekoliko višjo gonilno os in povečanje kota vilic z 69,5 stopinje na 70. Tretja izboljšava pa je  lebdeči amortizer: namesto na okvir je spodaj vpet v podaljšek cevi ob verigi, kar daje več možnosti pri načrtovanju progresivnosti vzmetenja.

Da je Top Fuel lahko tudi razuzdana igračka, namigujeta ščitnik na izpostavljenem delu spodnje cevi in odprtina za notranjo napeljavo kabla potopne sedežne opore. Trek očitno cilja na kolesarje, ki bi na kolo namestili široke in robustne pnevmatike, krajšo oporo in širše krmilo ter rajali po trailih z minimalnim vzmetenjem. Trek je bil dolgo znan po precej dolgih ceveh ob verigi, novi Top Fuel pa ima nepričakovano kompakten zadek (433 milimetrov) in nekoliko podaljšan prednji trikotnik (idealen za opore med 50 in 80 milimetri), kar je v skladu s trenutnimi smernicami kolesarske industrije in čedalje drznejšim stilom vožnje krosistov.

Širok razpon prestav

Na skupini Deore osnovan Shimanov prestavni sistem z nekaj nadgradnjami iz razreda SLX in XT deluje zanesljivo in natančno. Osnovni model Top Fuela primarno ni namenjen vrhunsko pripravljenim kolesarjem, zato je nameščen prestavni sistem 2×10 s širšim razponom prenosov kot kateri koli sistem 1×11. Vajen enostavnejših sistemov sem potreboval vsaj 50 kilometrov, da se je v podzavest vrnila avtomatika dveh menjalnikov in da na spustih nisem poskušal z levo ročico spustiti sedežne opore.

Zanesljivost zaznamuje tudi preverjene zavore Deore, ki stiskajo 160-milimetrske rotorje. Povsem dovolj za kros, maratone in enostavne spuste, za vrtoglavo zahtevno spuščanje pa jih raje nadgradite na 180 milimetrov.

Preostanek komponent je prispevala hišna znamka Bontrager, tudi plašče XR1. Z njimi dosegamo bliskovite hitrosti na vzponih in na asfaltu so skoraj neslišne. Na suhih spustih od njih nisem pričakoval tako dobrega oprijema, v mokrem pa moramo biti malce previdnejši, saj je zmes vstopnega modela precej trda. Na srečo se nizek profil učinkovito otresa umazanije in na peščenih terenih imamo stvari hitro pod nadzorom.

Celodnevna potepanja in občasne dirke

Od vstopnega modela seveda ne moremo pričakovati breztežnostnega občutka nekajkrat dražjih karbonskih modelov. Vseeno pa Top Fuel tudi na večurnih turah ni nikakršno breme, in če cilj ture ni iskanje nemogočih spustov, je vsekakor boljša izbira kot vsegorsko kolo. S Foxovim vzmetenjem je zelo učinkovit in hiter tudi na slabših terenih, kjer nas zadnje blaženje ohranja spočite. Za XC tventinajnerja je precej tog in večino zvijanja gre pripisati obročnikom. Povsem primeren je za amatersko dirkanje in maratonske podvige, namestite mu le par mehkejših pnevmatik.

Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ