Treku gre tudi brez Fabiana Cancellare

Treku gre tudi brez Fabiana Cancellare
28.02.2016 AVTOR: D. Z.
Jesper Stuyven je v Belgiji presenetil sprinterje. Dobil je dirko Kuurne-Bruselj-Kuurne. V Luganu premočni Italijani, v Franciji Petr Vakoč.

V fotogaleriji si lahko ogledate fotografije z dveh dirk. Kuurne-Bruselj-Kuurne in Drome Classic.

KUURNE-BRUSELJ-KUURNE
V Belgiji se je zaključil prvi klasični vikend. Kolesarji so odpeljali drugo dirko ekstra kategorije v dveh dneh. Tokrat je bila na sporedu že 68 izvedba dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne. Kljub desetim vzponom je ta po meri sprinterjev, saj se ti vzponi zvrstijo v prvih dveh tretjinah dirke. To pa pomeni, da ima glavnina ponavadi dovolj časa, da ubežnike ujame. Prav zato ne preseneča dejstvo, da je tu Mark Cavendish zmagal dvakrat, Tom Boonen trikrat. Predvsem pa na svoj račun pridejo mojstri za enodnevne klasike.

Na startu so bili številni zvezdniki, med njimi tudi Borut Božič, sicer član Cofidisa. Kolesarje je motil predvsem zelo mrzel veter. Hitro pa je prišlo do pobega dneva, saj se je v ospredju izoblikovala skupina 11 ubežnikov. Ta skupina si je kljub nasprotnemu vetru privozila več kot devet minut naskoka, potem pa je sledil odsek s serijo vzponov. Nekje na polovici dirke je prišlo do padca, tako da je večja skupina okrog 50 kolesarjev ostala v ozadju in vodilnih ni več ujela. Na vzponu Oude Kwaremont je napadel Peter Sagan, a neuspešno.

Poskrbel pa je, da se je izoblikovala skupina vsega 30 kolesarjev. A potem se je ta skupina vseeno povečala. Na zadnjem vzponu je skočil Julien Vermote, sledili pa so mu včerajšnji zmagovalec Greg Van Avermaet, Sagan, Jurgen Roelandts, Dries Devenyns in Salvatore Puccio. V močnem vetru se je glavnina razbila na več skupin. V ozadju so se v lov podali člani Katjuše in Lotto Soudala, medtem ko je v ospredju tik pred začetkom zadnjega kroga napadel Jasper Stuyven. To je bila odločilna poteza 23 letnega kolesarja Treka Segafredo.

10 km pred ciljem je imel pol minute prednosti pred skupinico z Boonenom in 43 sekund naskoka pred glavnino. Dovolj, da se je lahko na koncu veselil zaslužene zmage. Tem dirkam se je njegov kapetan Fabian Cancellara odpovedal, je pa vsekakor lahko zadovoljen, saj je Švicar videl, da so njegovi kolegi odlično pripravljeni pred še pomembnejšimi klasikami. Sprint za drugo mesto je dobil Alexander Kristoff, tretji pa je bil Nacer Bouhanni. Ta skupina dobrih 20 kolesarjev je zaostala za 17 sekund.

LUGANO
Tudi v Luganu je bila na sporedu dirka ekstra kategorije. Govorimo o preizkušnji za VN Lugana. Gre za 70. izvedbo te dirke. Dolga je bila 185 kilometrov. Dirka je zelo zahtevna, na startu pa je bil tudi Grega Bole, ki je po uspešnem začetku veljal za enega izmed kandidatov za najvišja mesta. Kolesarji moštva Nippo Vini Fantini pa tokrat ni uspelo poseči med najboljše. Z zaostankom 2:52 je zasedel 30. mesto.

Na dirki so prevladovali Italijani, ki so zasedli prva tri mesta. Na startu v zelo mrzlem in deževnem Luganu je bilo 113 kolesarjev. Pobeg dneva je uspel Cvecovu in Nychu. A ta beg je bil obsojen na neuspeh. Nikoli si nista privozila večje prednosti in po 132 prevoženih kilometrih sta bila ujeta. Sledil je napad Diega Ulissija, a skupina kolesarjev, ki mu je sledila ni bila složna in ta poskus se je končal dobrih 20 km pred ciljem.

Takrat pa je bila glavnina že povsem razbita. V ospredje pa se je uspel preseliti tudi Sonny Colbrelli. Na koncu se je v sprintu za zmago udarila skupina sedmih kolesarjev. Najmočnejši je bil prav Colbrelli. Drugi je bil Ulissi, tretji pa Roberto Ferrari. Kolesar moštva CSF Bardiani je tako ugnal dva člana Lampreja Meride. Sledili so Solomennikov, Pantano, Cunego, Fraile, Andreetta, Anton in Maikin.

DROME CLASSIC
Luka Mezgec je v svojem prvem tekmovalnem vikendu v tej sezoni nastopil na dirki Drome Classic v Franciji. Na včerajšnji dirki je odstopil, tokrat pa je na cilj prišel v skupini, ki je za zmagovalcem zaostala za dobrih pet minut. Zasedel je 81. mesto. Tudi letošnja proga na četrti izvedbi te dirke je bila zelo razgibana. Dirka je bila dolga 203 km. Vseskozi se je delala selekcija, v zadnjem krogu še posebej.

Kolesarji so namreč morali v zadnjih desetih kilometrih premagati dva vzpona. Mur d'Allex in Cote de Livron. Prav na tem vzponu sta v ospredju ostala sama včerajšnji zmagovalec Petr vakoč in Jan Bakelants, ki je narekoval oster ritem, vendar se Vakoča ni mogel otresti. Sledil je sprint, mladi, komaj 23-letni Vakoč pa je bil močnejši. Za drugo zmago v dveh dneh kolesarja Etixx Quick Stepa. Arhur Vichot je dobil boj deseterice kolesarjev za tretje mesto. Ta je zasotala za šest sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ