Trening: Merckxov teden pred Tourom

Trening: Merckxov teden pred Tourom
26.12.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Danes so treningi že med rekerativnimi kolesarji velikokrat skrbno načrtovani in nadzorovani. Kaj šele pri profesionalcih? Kako pa je treniral Eddy Merckx? Cyclingweekly je objavil načrt treninga.

Eddy Merckx je najuspešnejši kolesar vseh časov. Med drugim je kar petkrat dobil dirko po Franciji. In pri cycling weekly so pred dnevi objavili program treninga, ki ga je Eddy Merckx izvajal teden dni pred začetkom dirke po Franciji 1969. Takrat je Tour de France tudi prvič dobil. Drugi Roger Pingeon je za njim zaostal za več kot 17 minut. Vsi preostali pa za več kot 20 minut.

Dirka se je začela 28. junija v Roubaixu. Na Touru je dobil kar šest etap in še ekipno vožnjo na čas. Osvojil je rumeno majico za končno zmago, zeleno majico za najboljšega po točkah, pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih in majico za najboljšega v kombinaciji (seštevek skupnega vrstnega reda, seštevek po točkah in seštevek za gorske cilje).

Razglašen je bil za najbolj borbenega kolesarja, bil pa je najhitrejši tudi na najvišji točki Toura – prelazu Galibier. Včasih je opravil treninge, daljše od devetih ur, veliko treningov je opravil za motorjem, dirkal je na velodromu … Kaj pa v zadnjem tednu? Program je res zahteven, pa čeprav je predtem nastopil tudi na dirki po Italiji in bil samo dan pred koncem, tik preden bi dirko prepričljivo dobil, diskvalificiran.

Tu je program za zadnji teden pred Tourom 1969
Nedelja: Nastop na dirki za državno prvenstvo, 264 km
Ponedeljek: Nastopil je na dveh dirkah. Naprej na 110 km dolgem kriteriju, zvečer pa še na velodromu
Torek: Odstopil je po 35 kilometrih dirkanja, ker so mu navijači preprečili nadaljevanje, saj so zahtevali njegove avtograme.
Sreda: Na skupnem treningu z ekipo je prevozil 180 kilometrov.
Četrtek: Na treningu je sam prevozil 270 kilometrov.
Petek: Prevozil je 50 kilometrov za motorjem. Načrtoval je daljšo vožnjo, vendar pa jo je moral skrajšati zaradi močnega deževja.
Sobota: Zjutraj je opravil hitrih 40 kilometrov, popolne pa lažji trening, ravno tako 40 kilometrov dolg. Zvečer je sledil deset kilometrov dolg prolog v Roubaixu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ