Trentin po fotofinišu do etapne zmage, hud padec Talanskega

Trentin po fotofinišu do etapne zmage, hud padec Talanskega
11.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
V sedmi etapi je Matteo Trentin po fotofinišu ugnal Petra Sagana in po nesrečnem uvodu v Tour dosegel etapno zmago za Omego. Brez sprememb v skupnem seštevku.
Sedma etapa od Epernaya do Nancyja je bila z 234,5 kilometri druga najdaljša na letošnji Dirki po Franciji. Etapa je bila povsem ravninska vse do zadnjih 20 kilometrov, ko sta bila na sporedu dva kratka, a precej strma vzpona četrte kategorije. 

Na štartu današnje etape se nista pojavila Stef Clement, kolesar Belkina, in mladi šprinter Treka Danny Van Poppel. Pobeg dneva je kmalu po štartu uspel Alexandre Pichotu, Anthonyju Delaplaceu, Nicholasu Edetu, Bartoszu Huzarskemu, Martinu Elmigerju in Mathewu Buscheu, ki so si hitro privozili dobre tri minute naskoka. 

Že tako ne preveč pestro dogajanje v prvi polovici etape je še dodatno uspaval močan veter v prsa, zaradi česar kolesarji v glavnini niso narekovali tako ostrega tempa, člani Cannondalea in Astane so le nadzorovali potek etape. 

V zadnjih 35 kilometrih pa so močan tempo pred prvim vzponom začeli narekovati zelo močan tempo, veliko dela je opravil tudi Kristjan Koren, ki se je skoraj pet kilometrov vozil na čelu glavnine. Na prvem 3,2 kilometra dolgem vzponu s 5% naklonom je bil tempo peklenski, večina šprinterjev pa je izgubila stik s prvo skupino. Tako sta v ospredju od šprinterjev ostala le Alexander Kristoff in Peter Sagan, ki je imel v zadnjih 12 kilometrih na razpolago še skoraj celotno ekipo.

Tik pred vrhom vzpona je imel veliko smole Tejay Van Garderen, ki se je z enim od kolesarjev Movistarja zapletel v padec in poškodoval kolo. Takoj ga je počakal Peter Stetina, vendar je Van Garderen zaostajal skoraj minuto pred zadnjim vzponom. 

1,2 kilometra dolg vzpon na Cotte de Boufflers s povprečnim 8% naklonom, naklonina pa se je tik pred vrhom povzpela kar na 10%, je bil pravo prizorišče za boj za etapno zmago. Z narekovanjem tempa so začeli kolesarji Cannondalea, napadla sta tudi Contador in Roche, vendar je Nibali vse napade z lahkoto pokril. Na vrhu vzpona, 6 kilometrov pred ciljem, sta se odpeljala Peter Sagan in Greg Van Avermaet, v ozadju pa so tempo narekovali kolesarji Orice in FDJ-ja, ki so kilometer in pol pred ciljem pobeg nevtralizirali.

Zadnji kilometer je bil, tako kot leta 2005, ko je bil cilj etape v Nancyju, izjemno kaotičen. V znanem desnem ovinku, kjer je pred devetimi leti padla skoraj celotna glavnina, je spet prišlo do padca, na tleh se je znašel tudi Tanel Kangert, vsi favoriti pa so na srečo ostali na kolesu.

Michal Kwiatkowski je v dober položaj za šprint pripeljal ekipnega kolega Mattea Trentina, ki je le za las prehitel Petra Sagana, ki tako še vedno ostaja brez etapne zmage na letošnjem Touru. Tony Gallopin je zasedel tretje mesto. V šprint se je nekoliko presenetljivo vmešal tudi Andrew Talansky, ki je bil na zelo dobrem položaju, nato pa 300 metrov pred ciljem zadel zadnje kolo Simona Gerransa in zelo grdo padel ter si poškodoval celotno levo stran telesa. V skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb, Nibali ostaja v vodstvu pred Jakobom Fuglsangom. 
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ