Tri dirke, tri spremembe na vrhu: Spet izjemni Evenepoel

Tri dirke, tri spremembe na vrhu: Spet izjemni Evenepoel
19.02.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tri dirke. Trije zmagovalci in novi vodilni. Dirka po Algarvu, dirka po Andaluziji in dirka Tour des Alpes Maritimes et du Var. Tri dirke in na vseh treh je prišlo do sprememb v skupnem seštevku.

Remco za razred boljši
Sobota je na treh etapnih kolesarskih dirkah vsekakor predstavljala dan za spremembe v skupnem seštevku. Tokrat gremo najprej v na Portugalsko. Agarve. Na dirki je bil v četrti etapi na sporedu posamični kronometer. Za tako kratke etapne dirke vsekakor zelo dolg, saj so morali kolesarji premagati 32,2 kilometra dolgo razgibano traso od Vile Reala do Tavire. In videli smo izjemno predstavo Remca Evenepoela.

Progo je premagal s časom 15:20:01, tako da je drvel v povprečju več kot 51 km/h. Stefan Kung na drugem mestu je za njim zaostal za kar 58 sekund. Sledili so Ethan Hayer, Tobias Foss, Brandon McNulty, Thibault Guernalec … Do danes vodilni David Gaudu je izgubil več kot dve minuti. Podoben je zdaj tudi skupni seštevek. Evenepoel vodi z 1:06 prednosti pred Hayterjem in 1:25 pred McNultyjem. Sledijo Martinez, Kung, Foss, GAudu, Guernalec in Van Baarle.

Napadi od začetka in Poelsovo slavje proti Lucenku
Četrta etapa je tudi za kolesarji na dirki po Andaluziji. Že v prvi polovici 167 kilometrov dolge etape od Cular Vege do Baze so morali premagati dva vzpona prve kategorije. Po 126 kilometrih dirkanja pa še vzpon druge kategorije. Sledil je spust, a potem še zelo razgiban del do cilja. Skupno skoraj tri tisoč metrov nadmorske višine.

Alessandro Covi je sicer nosil majico vodilnega, a jasno je bilo, da bo že na prvem vzponu prišlo tudi do resnejših napadov. Poleg tega so bile razlike v skupnem seštevku zelo majhne. Prvi vzpon je bil zelo strm. Povprečni naklon 6,8 km dolgega klanca je bil kar 9,1-odstoten. Kolesarji Bore Hansgrohe so stopnjevali ritem in Covi se je hitro znašel v težavah. Potem pa je skupina 15 naredila manjšo razliko.

V tej skupini so bili tudi Miguel Angel Lopez, Ivan Sosa, Mauri Vansevenant, Wout Poels, Simon YAtes, Damiano Caruso, Jack Haig, Ben O’Connor, Carlos Rodriguez, Aleksej Lucenko … Hitro je postalo jasno, da jih bo glavnina težko ujela. Ubežniki so složno sodelovali vse do zadnjih 20 kilometrov, ko so se pričeli napadi. Lucenko se je prvi sprožil in po številnih spremembah sta si rahlo prednost uspela privoziti Lucenko in Poels. Skupaj sta prevozila zadnjih 12 kilometrov.

Sprint dvojice pa je presenetljivo dobil Poels. Boj za tretje mesto je z 18 sekundami zaostanka dobil Vansevenant, medtem ko je skupina z rumeno majico zaostala za sedem minut. Poels je tako dan pred koncem oblekel tudi majico vodilnega v skupnem seštevku in ima deset sekund prednosti pred Lopezom ter 12 pred skupino štirih kolesarjev: Rodriguez, Haig, Sosa in Rodriguez. Jan Polanc je 25., Domen Novak pa 61.

Tim Wellens ujel in odpsprintal Quintano
Na sporedu je tudi krajša, vsega tridnevna dirka Tour des Alpes Maritimes et du Var. Druga etapa je bila najtežja. Puget Teniers je gostil start, La Turbie pa po 149 kilometrih cilj. Kolesarji so morali prevoziti tudi štiri kategorizirane prelaze. Dva druge kategorije in dva tretje. Zadnji - končal se je vsega sedem kilometrov pred ciljem - je bil znameniti Col d’Eze.

Po številnih napadih je vendarle prišlo do pobega, a glavnina je ubežnike ujela dobrih 40 kilometrov pred ciljem. Veliko dela je pri lovu opravil kar vodilni kolesar Caleb Ewan, ki je dobil uvodno etapo, v tej pa delal za Tima Wellensa. Sledil je prej omenjeni Col d’Eze, ki ga poznamo predvsem z dirke Pariz-Nica. Takoj je napadel Nairo Quintana, a na spustu proti cilju ga je tri kilometre pred ciljem uspel ujeti Tim Wellens.

Belgijec je bil v sprintu močnejši in je dobil etapo. Obenem pa je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Za vodilnima so kolesarji posamezno prihajali na cilj. Valentin Madouas je bil tretji, sledili so Mollema, Martin, Ghebreigzabhier … Wellens je zdaj uradno vodilni v skupnem seštevku, a ima dan pred koncem isti čas kot Quintana. Sledijo Madouas, Mollema, Martin, Ghebreigzabhier, Kron, Vuillermoz, Shaw …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ