Triatlonski specialist: Garmin Forerunner 910XT HR

Triatlonski specialist: Garmin Forerunner 910XT HR
27.08.2012 AVTOR: Matej Zalar
Garmin Forerunner 910XT je bila v svetu triatlona verjetno najbolj težko pričakovana športna ura v zadnjem času.
Naprava ponuja skoraj vse podatke, ki si jih lahko zamislimo, z dodatnimi senzorji ANT+ pa se nabor še razširi. Seveda ni namenjena samo triatloncem, ampak tudi vsem ostalim športnikom.

Kot se za Garminovo napravo spodobi, ima vgrajen GPS-senzor, s katerim izračuna hitrost in prepotovano razdaljo, s shranjenimi koordinatami pa na računalniku tudi točno izriše prepotovano progo. Poleg tega ima za razliko od prejšnjih verzij Garminovih Forerunnerjev vgrajen še barometrični višinomer, s katerim je izračun višinske razlike veliko bolj natančen kot samo s tehnologijo GPS. Kot prva izmed večnamenskih ur prepozna tudi slog plavanja, šteje število zamahov ter preplavanih dolžin v bazenu. Posledično lahko izračuna preplavano razdaljo, povprečno hitrost za več preplavanih dolžin skupaj in beleži maksimalen tempo na dolžino bazena. Z upoštevanjem časa plavanja in številom potrebnih zavesljajev izračuna tudi učinkovitost plavanja.

Triatlonski specialist
Srčni utrip meri s senzorjem premium, združljiv pa je tudi z Garminovim senzorjem korakov, kolesarskim senzorjem za hitrost in kadenco, z različnimi kolesarskimi merilci moči in še nekaterimi ANT+ pripomočki, ki jih je mogoče kupiti kot dodatno opremo. Napravi je priložen tudi USB-ključ, preko katerega se podatki treningov brezžično prenesejo na računalnik oziroma na spletno stran Garmin Connect. Povezljivost z računalnikom preizkušeno deluje tudi na novejših napravah z Macovim operacijskim sistemom OS X.

Najpametnejši trening partner
Uro smo seveda tudi preizkusili. Lepo sede na roko, vidljivost številk na zaslonu je dobra tudi na močnem soncu. Za vsak šport posebej lahko nastavimo po štiri različne zaslone z do štirimi podatki. Zaradi obilice možnosti se hitro zgodi, da na katerega od pomembnih podatkov pozabimo, a nič hudega, saj je mogoče spremembe na zaslonu nastavljati tudi med treningom.

Med plavanjem se je ura zelo izkazala, če smo le plavali tehnično zadovoljivo. Mnogim, ki nam misli med plavanjem hitro zaidejo, lahko koristi tudi opozorilo z zvokom ali vibriranjem po določeni preplavani razdalji. Seveda opozorilo deluje tudi pri drugih športih. Velja pa opozoriti, da v vodi senzor srčnega utripa ne oddaja, kar je sicer značilnost večine novejših (predvsem tekstilnih) pasov.

Pri teku in na kolesu smo testirali samo uro brez dodatnih senzorjev, tako da je na mestih s slabšim sprejemom GPS-signala ali ob hitrem pospeševanju kazala prenizko hitrost. Tistim, ki želijo točen prikaz hitrosti v vsakem trenutku, vsekakor priporočamo nakup dodatnih senzorjev. Poleg hitrosti prikazujeta tudi kadenco korakov oziroma poganjanja pedalov.

Zanimiva je tudi funkcija, ki opozarja na potrebno zaužitje tekočine ali hrane. Z motivacijsko funkcijo Virtual Racer lahko tekmujemo proti posnetkom svojih ali tujih treningov, prednost oz. zaostanek pa lahko spremljamo v realnem času. Druga motivacijska možnost je funkcija Virtual Partner, ki omogoča, da nastavimo želeni tempo, naprava pa nas opozori, če smo prepočasni ali prehitri.

Ob vklopljenem GPS-u zdrži baterija 20 ur treninga, kar bi moralo večini rekreativcev zadoščati za več kot en teden uporabe.
Značke: Cestno
Ključne besede:
Merilec gps Garmin
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ