Triglavkanje - Revija BICIKEL številka 95

Triglavkanje - Revija BICIKEL številka 95
10.08.2020 AVTOR: Boštjan Svete, foto: Martin Bissing

Nemogoče je letos spregledati manijo everestinga, ki je obsedla tudi slovenske ljubitelje kolesarjenja.

Na uradni strani so samo v maju zabeležili več kot tisoč kolesarjev in kolesark, ki so uspešno opravili s to preizkušnjo pripravljenosti ter še bolj vztrajnosti. Izziv je še bolj pridobil na aktualnosti, ko so začeli uspešno (in neuspešno zaradi nerazumevanja pravil) opravljati ta izziv profesionalni kolesarji. S piko na i je vse skupaj začinil zdaj že upokojeni 37-letni Contador, ki je s postavljenim rekordom na najboljši možen način vse skupaj izrabil tudi za promoviranje nove znamke koles. Iz bojazni, da bi prišlo do napačnega merjenja, je premagal 8964 metrov nadmorske višine namesto potrebnih 8848. Izbral si je nadvse strm del vzpona na Silla del Rey, kjer je povprečni naklon 12-odstoten, največji pa kar 20-odstoten. V povprečju je pedale obračal z 268 vati. Manj kot mesec dni pa je bil potreben, da je Contadorjev rekord korenito popravil Irec Ronan Mc Loughlin. Nov rekordni čas zdaj znaša 7 ur, 4 minute in 41 sekund. Rekord predhodnika je izboljšal za dobrih triindvajset minut, kar je izjemno. Prihodnji izzivalci se bodo počasi začeli spogledovati z mejo sedmih ur, na srečo pa je pred nami obdobje, nabito polno s tekmovalnimi prireditvami in bo rekord Irca za kar nekaj časa varen.

Kot se za ljubitelja kolesarstva spodobi, sem se s preračunavanjem spomladi ukvarjal tudi sam. Na domačem vzponu proti Rakitni, kjer odvrtim največ kilometrov, bi se moral povzpeti in spustiti dvajsetkrat. Merjenje višinske razlike se opravi od začetka do vrha enega vzpenjanja in označenega segmenta na Stravi, kar je natanko 450 višinskih metrov. Upoštevan je tudi dejavnik garancije, kot si ga je dodal Alberto Contador. Bolj kot sem premišljeval o everestingu, bolj sem začel realno razmišljati o polovički, se pravi 4424 višinskih metrih in desetkrat na Rakitno gor in dol. Pri pravilu za dol so že mnogi neuspešno opravili z izzivom navkljub zadostnim višinskim metrom. Zato pozor, končati morate na točki, kjer ste z izzivom začeli. Dnevi, tedni so minevali, prednost pred težjimi obrati in razdaljami sem namenil bolj sproščenemu kolesarjenju, neodvisnem od hitrosti in dolžine. To je bil idealen trenutek za premišljevanje, mi pa misli na everesting niso dale miru.

Dve leti je minilo od 240-letnice prvega vzpona na Triglav, po dolgih letih sem bil takrat ponovno na Triglavu, ravno v času, ko je bil Aljažev stolp v dolini na obnovi. Zdaj imam izjemno fotografijo z miniaturnim Triglavom. Res smešno. Začel sem razmišljati, zakaj ne bi imeli nekaj »svojega«, slovenskega. Za mnoge bolj dosegljiv izziv in še vedno ne ravno preprost. Triglavkanje. Prevoziti 2864 višinskih metrov na istem vzponu. Preračunano to v mojem primeru pomeni šest vzponov in pol na Rakitno ter sedem spustov. Obljubim, da bom Rakitno prenehal vključevati v razmišljanja, pa vendar, ko boste imeli priložnost, jo le prekolesarite. O everestingu in triglavkanju sledi več v nadaljevanju revije, morebiti pa se lotite podobnega izziva še letos tudi sami.

Svojevrsten dosežek sta opravila tudi Aleks in Robi Mihelčič, ki sta se podala okoli Slovenije. V fotozgodbi sta objavila svoje potepanje na forumu v temi “S kolesom okrog Slovenije: 780 km”. Neposredna povezava na objavo: bit.ly/780oceinsin

Moj čas so zaznamovali načrtovani izzivi, povezani s številkami, ob budnem spremljanju elektronskih naprav, prosto kolesarjenje z iskanjem razgledov, v posebnem letu, ko smo ponovno začeli raziskovati manj znane dele Slovenije in ko se še bolj pogosto vozimo po domačih cestah. Ni toliko pomembno, kako, temveč da se lahko usedete na kolo in poženete pedale ter najdete izziv že za naslednjim ovinkom.


Fotolov: Državno prvenstvo



Inetrvju: Marko Polanc


V pričakovanju dirke po Franciji!



Intervju Carlton Kirby



Everesting izziv


Vozili smo - Pinarello Prince


Vozili smo - novi Scalpel


Reportaža Pakistan

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ