Trije nastopi na prvenstvu v Flandriji

Trije nastopi na prvenstvu v Flandriji
21.09.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Svetovno prvenstvo. Eugenija Bujak je v ženski vožnji na čas zasedla 19. mesto. Med mlajšimi člani sta nastopila tudi Nik Čemažar in Anže Skok. Prvaka pa Ellen Van Dijk in Johan Price Pejtersen.

Po nedeljskem skoraj neverjetno poletnem vremenu so se danes v Flandriji temperature nekoliko spustile, okrepil se je veter, vseeno pa so razmere za kolesarje ostale zelo dobre. Prvi so svojo priložnost dobili mlajši člani, najprej se je s štoparico pomeril Anže Skok, ki še nabira izkušnje v vožnji na čas. Do cilja v Bruggeju je prišel s časom 37:10, kar je bilo dovolj za 45. mesto.

Dve minuti čez poldne se je na zadnji štart v kategoriji do 23 let v reprezentančnem dresu podal Nik Čemažar. Pred njegovim nastopom se je veter v prvi polovici nekoliko obrnil in mu pihal v prsa, zato je bil v prvi tretjini proge nekoliko počasnejši, potem pa je stopnjeval ritem in se do cilja prebil na 35. mesto, s katerim zaključuje bogato reprezentančno obdobje med mlajšimi člani.

"Po občutku in tudi po podatkih moči sem vozil zelo dobro, to je bil eden boljših kronometrov v moji karieri, so pa bile na progi res visoke hitrosti in tukaj imata žal položaj na kolesu in boljši material velik vpliv. Mentalno se mi je bilo danes lažje spoprijeti s progo, sploh se mi ni vleklo, čeprav sem trpel, bila pa je res dolga in specifična proga z zelo dolgimi ravninami in le nekaj zavoji, ki so prekinili ritem. Po občutku je bil to dober kronometer," je črto pod uro resnice potegnil Čemažar.

Boj za zlato medaljo je prepričljivo dobil prvi favorit, Danec Johan Price - Pejtersen, ki je slavil tudi na evropskem prvenstvu v Trentu. Ob odsotnosti nekaterih najboljših Norvežanov, denimo bratov Johanessen, ki sta blestela na dirki Tour de l’Avenir, je bil najbližji zasledovalec Price - Pejtersena Avstralec Luke Plapp, ki bo v naslednjih tednih debitiral tudi v dresu Ineosa, bron pa je šel v roke domačina Floriana Vermreescha.

Popoldne se je ob progi zopet zbralo lepo število gledalcev, ki so pozdravili najboljše ženske kronometristke sveta. Pričakovano so prevladovale Nizozemke, nesporno kraljice ženskega kolesarstva, tokrat pa se je iz sence bolj uspešnih Annemiek van Vleuten in Anne van der Breggen zavihtela Ellen van Dijk, ki je postala nova svetovna prvakinja. Van Dijkova je bila izjemno bitko z evropsko prvakinjo Marlene Reusser, kolesarko slovenske ekipe Ale - BTC Ljubljana.

Odpor Švicarke pa je strla šele v zadnji tretjini proge. Bron je pripadel van Vleutnovi, ki pri 38. letih še vedno dopolnjuje svojo zbirko kolajn z največjih tekmovanj. Edina slovenska predstavnica je bila Eugenia Bujak, ki je skozi vseh 30,3 kilometrov dirkala konstantno, z vmesnimi časi se je gibala med 15. in 20. mestom, končala pa je na 19. mestu. Tiha želja je bila izboljšanje doslej najboljšega rezultata, 13. mesta iz Imole, a so bile danes razlike zelo majhne.

Kljub odličnem času pa Bujakova zato z rezultatom ni bila povsem zadovoljna: "Moja vožnja je bila dobra, občutki tudi, sem precej bolj zadovoljna s svojim nastopom kot po evropskem prvenstvu v Trentu. Žal pa sem malo manj zadovoljna z na koncu doseženim rezultatom. Morda sem v ovinkih pustila nekaj sekund, tam nisem šla tako na polno, kot bi lahko, drugače pa sem vozila hitro. Iz sebe sem iztisnila vse, naredila sem, kar sem lahko, do 12. mesta mi je zmanjkalo le nekaj sekund, zato čas res ni slab, le številka pred mojim imenom ni lepa."

Jutri sta na sporedu še vožnji na čas v kategoriji mladincev in mladink. Dopoldne bosta dirkali Nika Bobnar in Pija Galof, popoldne pa še Jaka Špoljar.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ