Trije Slovenci in najboljši sprinterji na svetu

Trije Slovenci in najboljši sprinterji na svetu
15.10.2016 AVTOR: D. Z.
Nedelja, 16. oktober. Čas za zadnjo dirko na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v katarski Dohi. Pred nami je najprestižnejša preizkušnja. Članska cestna dirka.

51 puščavskih kilometrov
Že po tradiciji je zadnji dan svetovnega prvenstva namenjen članom in cestni dirki. Kot smo že večkrat poudarili. Tokrat gre za ravninsko krožno preizkušnjo. Dolga bo kar 257,5 km. Na startu bo branilec lanske zmage Peter Sagan, pa tudi trije Slovenci.

Luka Mezgec bo upal na to, da se bo na koncu lahko potegoval za mesta med prvo deseterico. Pridružila se mu bosta še Grega Bole in Luka Pibernik. A mnogi poudarjajo, da kljub ravninski trasi dirka le ne bo tako lahka, kot se zdi na prvi pogled. Prvih 151 kilometrov - dirka se bo začela v središču Dohe - bodo morali kolesarji prevoziti v puščavi. Prav na ta del mnogi opozarjajo, saj bi v primeru vetra s strani lahko prišlo do velike selekcije.

Belgijci čakajo na veter?
Predvsem Belgijci imajo v svojih vrstah številne kolesarje, ki bodo morebiten veter poskušali izkoristiti. Pravega sprinterja namreč nimajo, sta pa v takih razmerah vsekakor odlična olimpijski prvak Greg Van Avermaet in nekdanji svetovni prvak Tom Boonen.

Prvih 70 kilometrov je praktično sama ravnina, tudi brez posebnih ovinkov. V zaključne kroge bo karavana vstopila po prevoženih 137 kilometrih. Sledili bodo 15,2 km dolgi krogi, ki smo jih dodobra spoznali že pri ostalih kategorijah. Prevoziti jih bodo morali sedem. Ti so podobni krogom druge etape na letošnji dirki po Katarju, ki se je končala s sprintom glavnine, ki ga je dobil Alexander Kristoff. Takrat je bilo šele po fotofinišu jasno, da je premagal Marka Cavendisha.

Sprinterji čakajo na novo priložnost
Krogi so tehnično zelo zahtevni, ceste pa so skrite pred vetrom. Ob vstopu v zadnji kilometer je še U-ovinek, potem pa cesta vseskozi poteka rahlo v desno. Favoriti? Mnogi računajo na sprint glavnine, zato so reprezentance pripeljale predvsem sprinterje. Tako bi lahko videli obračun kolesarjev, kot so:

Peter Sagan, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Andre Greipel, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni, Arnaud Demare, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Michael Matthews, morda celo Tom Boonen. Potem pa so tu nekateri, ki računajo na to, da bo v puščavi prišlo do prave selekcije v vožnji na veter. Kaj o vsem skupaj pravi Luka Mezgec ste si na naši spletni strani že lahko prebrali. Naslov pa bo branil Peter Sagan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ