Trije Slovenci med deseterico na Češkem, Nacer Bouhanni 1. v Franciji

Trije Slovenci med deseterico na Češkem, Nacer Bouhanni 1. v Franciji
08.06.2015 AVTOR: D. Z.
Nacer Bouhanni junak 2. etape v Franciji. Kannaugh obdržal rumeno majico, Luka Mezgec 10. Na Češkem so so bili med deseterico trije Slovenci. Otoničar, Marin in Katrašnik.

Češka: Kolesarji Radenske in Save zelo aktivni
Kolesarji Radenske in Save uspešno nastopajo na dirkah na Češkem. Za njimi je enodnevna dirka za Hotel Araban  Cup. Na startu 123 km dolge preizkušnje je bilo 140 kolesarjev in po trasi sodeč, bi lahko pričakovali sprint glavnine in boj sprinterjev za zmago. Vendar so kolesarji dirko naredili nadvse zahtevno. Sama trasa je bila speljana po zelo ozkih stranskih cestah, pravih vzponov sicer ni bilo, vseskozi pa je bila dirka zelo razgibana.

Tako je prišlo že od samega začetka do številnih napadov in prvo polovico dirke je zaznamovala ubežna skupina sedmih kolesarjev, med katerimi je bil tudi kolesar Radenske Ljubljana Matic Šafarič Kolar. Da pobeg ni bil uspešen, so bili zelo zaslužni tudi kolesarji avstrijskega moštva Amlplatz BMC. Potem je napadel Stefan Rabitsch, ki si je hitro privozil več kot tri minute prednost. Šele, ko je pričel pihati stranski veter, so v glavnini ritem pričeli narekovati kolesarji Author Whirpoola in hitro naredili veliko selekcijo.

Tako je v ospredju ostala le še skupina 30 kolesarjev, Rabitscha pa so hitro tudi ujeli. A tudi ta skupina ni bila složna in dobrih 15 kilometrov pred ciljem so mnogi spet ujeli priključek. Sledili so novi napadi. Do odločilnega je prišlo osem kilometrov pred ciljem. Štirje kolesarji so si uspeli privoziti dovolj veliko prednost, da so se lahko med sabo udarili za zmago. Kamil Zielinski je bil najboljši. Drugo mesto je osvojil Maximilian Kuen, tretji pa je bil Pawel Cieslik. Četrti je bil Matthias Kriezek.

Iz glavnine je na krajšem vzponu tik pred ciljem ušel še Vojtech Hačecky, ki je osvojil peto mesto. in tako so se kolesarji, ki so ostali v prvi večji zasledovalni skupini lahko udarili za šesto mesto. To je pripadlo Aloisu Kankovskyju. Kolesar Radenske Ljubljana Martin Otoničar je dirko končal na sedmem mestu. Osmi je bil Matej Marin (Team Felbermayr Simplon) in deveti Gašper Katrašnik (Sava Kranj). Med najboljšo dvajseterico so bili še Žiga Ručigaj (14.), Jure Miškulin (15.), Andi Bajc (17.) in Robert Jenko (20.). Dirko je končalo vsega 52 kolesarjev.

Criterium du Dauphine

Na dirki Criterium du Dauphine je bila na sporedu druga, 173 km dolga etapa. Le Bourget du Lac je gostil start, cilj pa v Parc des Oiseaux Villasr les Dombes. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana gorska cilja. takoj po startu, po vsega treh kilometrih je bil vzpon druge kategorije na Col du Chat. Po prevoženih 75 kilometrih pa še vrh vzpona prve kategorije na Col de Cuvery. Ta je bil dolg 8,7 km, povprečni naklon pa je znašal 6,7 %. Sledil je spust in bolj ali manj ravnina do cilja.

Takoj po startu so si sledili napadi in kmalu se je izoblikovala skupina ubežnikov. Sestavljali so jo pikčasta majica Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka), Arnaud Coureille (FDJ) in Perrig Quém éneur (Europcar). Privozili so si skoraj sedem minut prednosti. Teklehaimanot je pridno nabiral točke na gorskih ciljih in je v tem tekmovanju še povečal prednost v boju za pikčasto majico. V glavnini je na spustu z drugega vzpona prišlo do dveh padcev. V enega je bil vpleten tudi Joaquim Rodriguez.

15 km pred ciljem je glavnina za ubežniki zaostajala za dobro minuto in jasno je bilo, da bomo tokrat v boju za zmago videli sprinterje. Ritem so narekovali člani Cofidisa in Lampreja Meride. tri kilometre pred ciljem so bili ubežniki ujeti in sledil je boj vlakov posameznih ekip. Sprint je prezgodaj začel Edvald Boasson Hagen in to je znal najbolje izkoristiti Nacer Bouhanni. Francoz je tokrat premagal Samulea Dumoulina in tudi Sacha Modola.

A njegova zmaga je bila nadvse prepričljiva. »To je po zaslugi ekipe. Naredili so vse, kar so lahko. Vesel sem za vse. Vedel sem, da kolegom lahko zaupam. Na koncu sem moral samo odpeljati na polno, « je dejal Bouhanni. Luka Mezgec je zasedel 10. mesto. Kristijan Koren je bil 30. Peter Kennaugh je obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ