Trinajsterica med elito - revija Bicikel 01-02/2017

Trinajsterica med elito - revija Bicikel 01-02/2017
10.01.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Z zadnjo revijo v letu 2016 smo obeležili desetletnico izdajanja revije Bicikel, prva letošnja pa je že 90. po vrsti.

Ko smo ravno pri okroglih številkah, naj opomnim, da bo letošnja Dirka po Italiji potekala že v stoti izvedbi. Letos tudi z novoustanovljeno ekipo World Toura, Bahrain Merido, ki ji je temelje postavil Slovenec Milan Eržen. Decembra so javnosti razkrili še zadnje nejasnosti. Ekipo ob 27 kolesarjih sestavlja še 43 članov osebja, skupaj je to torej organizacija, v kateri deluje 70 ljudi, od tega osem Slovencev. Med njimi je kar šest kolesarjev od skupno 13, kolikor jih bo letos nastopalo v konkurenci World Toura.

Kolesarji bahrajnske ekipe imajo za sabo že prve spoznavne priprave in testiranja, ki so jih opravili v Opatiji. V zadnjih dneh starega leta so na premišljen način predstavili kolesarski dres. Ker so ga kolesarji smeli začeti uporabljati šele prvi dan novega leta, je čast predstavitve pripadla Davidu Plešetu, vrhunskemu slovenskemu ironman triatloncu, ki za ekipo Bahrain Endurance 13 dirka pod pokroviteljstvom princa Nasserja bin Hamada Al Khalifa – tudi glavnega pokrovitelja novoustanovljene ekipe World Toura.

Tik pred zdajci se je vse dobro izteklo tudi za drugo »slovensko « ekipo World Toura. Nekdanji Lampre Merida se po zapletu s kitajskimi investitorji, zaradi katerega bi kolesarji in člani osebja skoraj ostali na cesti, po novem imenuje kar Abu Dhabi. Direktor ekipe Giuseppe Saronni je s tem dokazal, da je mogoče tudi tako velik projekt rešiti praktično čez noč, in Marko Kump, Matej Mohorič ter Jan Polanc tako ostajajo v elitni konkurenci.

Novo člansko cestno ekipo pa je dobilo tudi slovensko cestno kolesarstvo. V Meblojogi Kult Solkan so moči združili Primorci, ki aktivno delajo v kolesarstvu, njihov cilj pa je ustvariti valilnico kolesarjev, ki zaradi različnih razlogov ne bi dobili mesta v drugih ekipah. To se je pred leti zgodilo tudi Juretu Rupniku, ki se je moral pri svojih dvajsetih letih odločati med zaključkom tekmovalne kariere in iskanjem priložnosti v tuji ekipi. Spakiral je kovčke in odšel v Kanado, kjer je dobil priložnost v kontinentalni ekipi H&R Block Pro Cycling Team, med obiskom v Sloveniji pa smo se novembra srečali tudi na našem uredništvu. Intervju lahko preberete v tokratni reviji.

Po dokaj burni zimi za profesionalne kolesarje bo prihajajoča kolesarska sezona postregla z veliko novostjo tudi za cestne amaterske kolesarje. Konec poletja bodo na slovenskih cestah pripravili etapno dirko SeAlps Challenge, skoraj 400 kilometrov dolgo štirietapno preizkušnjo parov. Tokrat predstavljamo uvodni 24-kilometrski kronometer, ki smo ga prevozili v sproščenem vzdušju z Luko Mezgecem. Njegov komentar spusta s Padne je lahko vodilo tudi za celotno sezono: »Najpomembneje je, da si tekmovalci prej natančno ogledajo progo, spust tudi dvakrat. Potem pa hrabro, ampak bolje je malo bolj zavirati in startati na drugi etapi. «

Kazalo

Fotolov - Tenerife

HIA Velo

Jure Rupnik

Bahrain Merida

Vozili smo: GT Sanction team, Trek Remedy 9.8, Bergamont Encore, Specialized Epic HT Expert Carbon WC, Cube Agree C62 Pro, Bianchi Intenso 105, Pinarello Gan RS-S, Zimska oblačila Doutout, Specialized, Specialized Defroster Road, Muc-Off kolekcija čistil.

SeAlps Challenge

Istra

Pomočnik

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ