Trofeo Alfredo Binda svetovni prvakinji, BTC-jevke v glavnini

Trofeo Alfredo Binda svetovni prvakinji, BTC-jevke v glavnini
21.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
Lizzie Armitstead je s solo napadom v zadnjih kilometrih dobila prestižno žensko dirko Trofeo Alfredo Binda. BTC-jevke so ostale brez dvajseterice.

Dirka v italijanskem Cittigliu je bila tretja postaja novoustanovljenega ženskega World Toura, s 123 kilometri in 1900 višinskimi metri pa hkrati tudi ena izmed težjih. Na štartu je bilo 164 kolesark, glavne favoritinje pa članice ekipe Boels - Dolmans, ki je letos na dirkah najvišje ravni zaenkrat še nepremagljiva.

Do selekcije je prišlo na prvem daljšem vzponu dneva, odločilna poteza pa v predzadnjem krogu dirke. V beg se je podalo osem kolesark, med njimi so bile skoraj vse favoritinje za zmago. Največ dela je opravila prav svetovna prvakinja Armitsteadova, saj je bila v ubežni skupini tudi njena ekipna kolegica Megan Guarnier, ki je imela v šprintu boljše možnosti za zmago.

Ko so na zadnjem vzponu na Orino kolesarke Rabobanka navile ritem, se je Armitsteadova znašla v velikih težavah in izgubila stik z najboljšimi. V ospredju je Jolanda Neff s pospeševanjem na vzponu naredila kar veliko razliko, do vrha klanca skoraj 30 sekund.

Armitsteadova se je pobrala in skupino ujela tik pod vrhom klanca, nato pa se v silovitem ritmu enostavno odpeljala mimo. "Ujela sem jih ravno na vrhu vzpona, zato sem takoj napadla in tekmice presenetila. Imela sem ogromno hitrosti, ko sem se pripeljala mimo, zato je bilo lažje narediti razliko. Napadla sem za Megan, nisem verjela, da lahko pridem do cilja, želela sem ji le omogočiti, da ciljni šprint pričaka čim bolj sveža. Izšlo se je odlično, " je bila po zmagi navdušena svetovna prvakinja.

Britanka, ki nastopa za Nizozemsko ekipo, je vodilno Neffovo ujela tri kilometre pred ciljem, nato pa v zadnjem kilometru napadla še enkrat in se veselila druge zaporedne zmage na prestižni italijanski dirki. Iz ozadja je tik pred ciljno črto Neffovo prehitela še Guarnierjeva, tako da je ekipa Boels - Dolmans vknjižila novo dvojno zmago. Zelo solidno so nastopile tudi kolesarke ekipe BTC City Ljubljana. 

Prvo večjo selekcijo so "preživele " Eugenia Bujak, Polona Batagelj, Anna Plichta in Urša Pintar, ki so se do cilja varno vozile v prvi večji zasledovalni skupini, ki je v cilj prišla z dobro minuto zaostanka za zmagovalko. Razvrstile so se med 27. in 40. mestom, za odmevnejši rezultat pa je tokrat zmanjkalo tudi nekaj sreče.

V Italiji so organizirali tudi dirko za nagrado Alfreda Binde za mladinke, barve Slovenije so tam branile naše reprezentantke. Nastopale so v postavi Hajdi Zajc, Katja Kerpan, Ula Berlan in Saša Zavbi. V vodilni skupini je do cilja prikolesarila Hajdi Zajc in na konuc zasedla 25. mesto, do cilja je prišla tudi Katja Kerpan, ki je bila 52. Zmagala je Francozinja Clara Copponi.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ