Trojna zmaga na ženskem Giru, Slovenki med deseterico

Trojna zmaga na ženskem Giru, Slovenki med deseterico
12.07.2021 AVTOR: DZ

Končala se je desetetapna dirka po Italiji za ženske. Po pričakovanjih se je končne zmage veselila Anna Van der Breggen. Nizozemka je bila prepričljivo najboljša. Prestala je vse pasti, dobila dve etapi. Dan po ekipnem prologu je v etapi do Prato Nevosu stvari z zmago postavila na svoje mesto.

Že tam smo dobili odgovor na to, kdo je najmočnejši. Poleg zmagovalke sta oder zasedli še Ashleigh Moolman in Demi Vollering. Vse tri so članice moštva SD Worx. Po dve etapi sta dobili tudi legendarna Marianne Vos in Lorena Wiebes, po eno pa še Emma Norsgaard, Ashleigh Moolman in Coryn Rivera. Dirka se je začela z ekipnim kronometrom, na katerem so bile najboljše kolesarke moštva Trek Segafredo.

Skupni seštevek? Prva tri mesta so zasedla dekleta ekipe SD Worx. Van der Breggen, Moolman in Demi Vollering. Sledile so Deignan, Garcia Labous, Guderzo, Fisher-Black Niamh in Elise Chabbey. “To, da sem dobila to etapno dirko mi veliko pomeni. Deset dni dirkanja, in devet v rožnati majici je zelo stresno. V zadnjih dneh sem bila že zares utrujena, vendar obenem vesela,” je dejala zmagovalka. Giro je dobila že četrtič.

Prvič je bila najboljša leta 2015, ko je na preostolu nasledila Marianne Vos. Leta 2017 je bila spet najboljša. Potem je sledilo dveletno obdobje Annemiek Van Vleuten. V zadnjih dveh letih pa je spet bila najboljša prav Van der Breggen. “Zjutraj sem čutila utrujenost. Dekleta v prvi skupini so bila odlična, sama pa sem bila vesela, da sem jih lahko sledila. Zame je to bilo dovolj. Za mano je lepa dirka, a vesela sem, da je konec,” je zadnjo etapo še opisala Nizozemka.

Rekorderka po zmagah ostaja Fabiaan Luperini in Italijanka bo ostala očitno še nekaj časa nedosegljiva, saj bo Van der Breggnova po tej sezoni končala kariero, pa čeprav ima šele 31 let. Še prej pa bo odpotovala v Tokio. Tam bo na cestni dirki branila zlato olimpijsko medaljo, v vožnji na čas pa bronasto.

Slovenke na Češkem
Na Češkem pa je na etapni dirki nastopala slovenska ženska reprezentanca. Govorimo o štiridnevni dirki druge kategorije Tour de Feminin. Uvodno vožnjo na čas je na sedem mestu končala Urška Žigart.

Naslednji dan je bila z 12. mestom najboljša Špela Kern, ki ni zastopala reprezentance, ampak svojo ekipo Massi Tactic. V tretji etapi je bila še za mesto boljša. Odločilna in najtežja pa je bila zadnja, četrta etapa. Z več kot petimi minutami prednosti jo je dobila Joscelin Lowden. Glavnina je zaostala za 7:55. Kernova je bila 11. Skupni seštevek.

Joscelin Lowden je dirko dobila. Druga je bila Morgane Coston, tretja pa Corrina Lechner. Najboljša Slovenka je bila Urška Žigart na sedmem mestu. Zaostala je za 8:38, Urša Pintar je z 20 sekundami večjim zaostankom dirko končala na 10. mestu. Špela Kern je bila 17. Njena ekipa pa je bila najboljša prav med ekipami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ