Tudi Carapaz vložil kandidaturo za kapetansko vlogo na Touru

Tudi Carapaz vložil kandidaturo za kapetansko vlogo na Touru
11.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Richard Carapaz na dirki po Švici upravičuje zaupanje Ineosa. V najtežji etapi doslej se je brez težav otresel tekmecev iz skupine favoritov, na koncu pa v šprintu ugnal še Jakoba Fuglsanga za etapno zmago in rumeno majico vodilnega.

Dirka po Švici ima letos močnejšo zasedbo kot dirka po Dofineji, razmerje moči pa ostaja enako - nesporno najboljšo ekipo ima Ineos, ki ima v Richardu Carapazu tudi najmočnejšega kolesarja na dirki.

Peta etapa dirke se je končala na vrhu vzpona do Leukerbada, ki je bil najtežji doslej na letošnji dirki in tako prva prava priložnost, da se favoriti pomerijo med seboj. Jakob Fuglsang je napadel že 18 kilometrov pred ciljem, na predzadnjem vzponu dneva, in držal okrog minute naskoka pred skupino s favoriti.

Carapaz je napadel slabe štiri kilometre pred ciljem, nihče mu ni mogel slediti, dobrih 40 sekund razlike do Fuglsanga je nadoknadil v manj kot kilometru. Takoj se je postavil pred Danca in narekoval tempo do cilja, zato je bil Fuglsang v precej boljšem položaju za etapno zmago.

Šprint je začel 200 metrov pred ciljem in kazalo je, da bo zdržal do cilja, a je imel Carapaz še toliko moči, da ga je 20 metrov pred koncem še enkrat prehitel po notranji strani in se veselil prve zmage v letošnjem letu.

»Zelo sem zadovoljen, to etapo smo si podčrtali pred dirko, vedel sem, da bi bila lahko pomembna v boju za skupno zmago. Seveda sem ciljal tudi na etapno zmago, a glavni cilj je bila rumena majica. Pripravil sem dober napad in izšlo se mi je po načrtih. Seveda je najbolj pomembno biti dober na Touru, če pa lahko zmagam tukaj, bi bilo to izvrstno,« je po etapi povedal Carapaz.

Najbližjo zasledovalno skupino je čez ciljno črto popeljal Michael Woods 39 sekund za Ekvadorcem. V njej so bili še Lucas Hamilton, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo, Julian Alaphilippe in Max Schachmann. V skupnem seštevku je zdaj drugi Fuglsang, tretji je bil sprva Alaphilippe, a je prejel 20 sekund kazni zaradi prepoznega jemanja hrane iz avtomobila, zato je zdrsnil na četrto mesto v skupnem seštevku.

Danes kolesarje čaka še ena težka etapa z dvema kategoriziranima vzponoma v zaključku in ciljem v Sedrunu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ